În și despre război

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Diplomat, filozof, om politic și scriitor italian al Renașterii, autorul lucrării “Arta războiului” (Niccolo). 2) Folosită în orice război - Poet tradiționalist român (1891-1945), mobilizat în Primul Război Mondial, ocazie cu care a participat la Campania din Bulgaria (Ion). 3) Scriitor român, fost ofițer al armatei austro-ungare, declarat dezertor; impactul Primului Război Mondial asupra autorului este redat în romanul “Pădurea spânzuraților” (Liviu). 4) Ioan Slavici - “Turbo Rascal Syntax Error” (acronim) - Renumit avocat, om politic și scriitor ardelean, cu o descendență ilustră, unul din cei opt notari ai Adunării Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, arestat și condamnat pe nedrept în 1948 (Ionel). 5) Miresme. 6) Distins ofițer al Armatei Române, nepot al scriitorului Octavian Goga, participant efectiv la cele două conflagrații mondiale din anii 1916-1918 și 1941-1943 și autor a peste 500 de documente inedite de o excepțională valoare privind luptele din Primul Război Mondial (Ion) - Vârful pantofului. 7) Suveran al României, cel care a instituit oficial titlul de “Veteran de Război” în anul 1902 (I) - Personajul principal feminin al romanului “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, scris de Camil Petrescu (Gheorghidiu). 8) Banul dat popii - Despre războaiele dintre acest domnitor moldovean și domnitorul muntean Matei Basarab aflăm de la Arhidiaconul Paul de Alep (Vasile) - Sigla Uniunii Europene. 9) Prim-ministru al României, ofițer de carieră, prezent în teatrele de luptă din Afganistan și Irak (Nicolae) - Primul automobil de teren construit în România, de fapt sigla unei mașini de armată. 10) Primele semne de napalm! - Acțiunea prin care se pornește războiul. 11) Canonic și scriitor român, preot militar în Moldova între 1916-1918; romanul său “Biruința” este plasat pe fundalul evenimentelor războiului (Ion).

VERTICAL: 1) Regină a României, soră de caritate pe timpul Primului Război Mondial, supranumită “mama răniților”; este autoarea volumului “Ce a văzut soldatul Vasile. Poveste din timpul războiului” - Regizorul român al filmului despre război “Ecaterina Teodoroiu” (Dinu). 2) Zeul războiului în mitologia elenă - Teatre de război pe apă. 3) “Colegiul Medicilor București” (siglă) - Poet, prozator și dramaturg român (1888-1952), participant la războiul din 1916-1918; cade prizonier și e internat în lagărul de la Stralsund (Horia). 4) Istoric și scriitor american, autorul lucrării “Al Doilea Război Mondial, Frontul de Vest, 1944-1945” (Russel) - Cap de torpilă! - “... de luptă”, tip de trăsură utilizată de popoarele antice în scopuri militare. 5) Nobil și poet epic spaniol, care în opera sa principală “Araucana”, scrisă în perioada 1569-1589, descrie războiul din Arauco, Chile, la care el însuși a participat (Alonso de). 6) Membru al unui trib indigen amerindian; dintre căpeteniile acestuia amintim aici pe Geronimo, remarcat în luptele cu Mexicul și SUA - Război pe flancuri! 7) Poet și scriitor român simbolist și suprarealist (1895-1946), mobilizat la Iași în perioada 1916-1919; este autorul poeziei “Război” (Ion) - Element prim de compunere savantă cu semnificația “deasupra”. 8) Limbă în Papua-Noua Guinee - “Remote Sensing Laboratory University” (acronim) - Arme descărcate! 9) Liviu Lucaci - Om de teatru și literat polivalent bârlădean, ofițer în rezervă, participant la luptele de la Oituz din prima conflagrație mondială; este autorul romanului “Floare de oțel”, care retrasează experiența autorului pe câmpul de luptă (Victor Ion) - Dispozitiv la războiul de țesut. 10) Avizi, mâncăcioși - Omenesc. 11) Ion Trivale - Scriitor român, participant ca ofițer în campania din Transilvania din Primul Război Mondial, rămas surd din cauza unui bombardament; experiența autorului pe frontul de luptă o regăsim în romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (Camil).

Dicționar: ORT, EPI, ELU.

Dezlegarea careului “Magna cum laude”, apărut în 22 iunie 2024:

MACHIAVELLI; UROI; T; STAN; SOP; HUGO; BD; AMICA; OPURI; TALENTE; LUA; EN; H; A; VIY; S; POM; O; CEH; CV; VOLTAIRE; UEF; TI; R; EI; DEMOCRIT; N; CASTIGLIONE.

Gh. HUZA

Lasă un comentariu