Ministrul sănătății: Asistenții medicali și medicii ar trebui să urmeze cursuri de comunicare

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila consideră că asistenții medicali și chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare necesare în interacțiunea cu pacienții și aparținătorii.

“Aceste cursuri de comunicare (...) ar trebui să facă parte din curricula de pregătire pentru asistenți medicali și pentru medici. Eu cred că partea cu facultativul nu este foarte tentantă pentru că avem și această problemă - orice e provizoriu tinde să devină definitiv și provizoratul nu cred că este un lucrul bun. De 22 de ani ne chinuim cu Educația pentru sănătate în școli, nu cred că mai trebuie să așteptăm vreo 22 de ani să introducem ca disciplină comunicarea. Oamenii, când sunt bolnavi, sau familiile copiilor când aceștia sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicație, au nevoie de o persoană cu care să comunice și care să le înțeleagă neliniștile și au nevoie de încurajare și empatie. Lucrurile acestea poți să le ai nativ, dar ele trebuie dobândite într-un cadru instituțional pe care îl oferă școală, fie că discutăm despre facultățile pentru asistenți medicali și moașe, fie că discutăm despre facultățile de medicină și poate că reușim să ne gândim și la o comunicare”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a participat marți la Parlament la conferința cu tema “Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric”.

În opinia sa, conceptul potrivit căruia familia participă la îngrijirea copiilor ar trebui dezvoltat.

“Cred că această temă a îngrijirii copiilor, în care familia participă la acest proces de îngrijire și de vindecare a copilului, dar lucrul acesta este valabil de foarte multe ori și pentru adulți, chiar dacă familia nu este la fel de prezentă, (...) cred că este un concept pe care trebuie să îl dezvoltăm”, a explicat demnitarul. (AGERPRES)

Lasă un comentariu