Sfatul medicului: În perioada de caniculă, atenție sporită la efortul fizic!

Distribuie pe:

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, în această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să își adapteze medicația în funcție de aceste modificări ale temperaturilor de vară și recomandă tuturor atenție sporită la efortul fizic, mai ales în cazul agricultorilor.

“În primul rând, în perioada caniculei trebuie să știe orice persoană care are afecțiune cardiovasculară sau care are niște factori de risc să evite orele de vârf în care expunerea solară este foarte mare. Mă refer aici între orele 10.00-11.00 și 16.00-17.00, când temperaturile sunt excesiv de ridicate și riscul de insolație este foarte mare. Pe de altă parte, sunt persoane care au diferite comorbidități. Mă refer aici la pacienții cu diabet zaharat, pacienții cu complicații cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenții cardiace. Acești pacienți trebuie să fie atenți în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei și prin vasodilatație putem avea variații tensionale, atât creșteri, dar și scăderi de tensiune arterială”, a declarat, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.

Conform acestuia, hidratarea are un rol major. În această perioadă, este recomandat consumul a 2 - 4 litri de apă sau ceai.

“Hidratarea trebuie adecvată în funcție de profilul pacientului, pentru că fiecare bolnav are anumite recomandări. Uneori însă trebuie limitată această hidratare. Spre exemplu, la pacientul cu insuficiență cardiacă gravă, decompensat, aportul excesiv de lichide poate să accentueze simptomele. Deci această hidratare trebuie puțin diferențiată în funcție de bolile pe care le are fiecare bolnav în parte. Trebuie să fim atenți la minerale, la adăugarea în alimentație în special de crudități care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienți cu boli coronariene și cardiovasculare. Și atunci această alimentație poate să aducă supliment de astfel de electroliți care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcționarea normală a inimii”, a explicat medicul.

Cardiologul ne recomandă tuturor ca în perioada caniculară să fim atenți la efortul fizic. Medicul atrage atenția și în cazul agricultorilor.

“Trebuie să fim atenți la excesul de efort fizic. Excesul de efort fizic, pe lângă faptul că se consumă multe calorii, prin vasodilatație poate să ducă la scăderi tensionale, la tahicardie, la subfrecvențe cardiace ale pulsului. Astfel, în aceste ore de vârf trebuie evitat efortul fizic excesiv, mai ales în exterior. Deci trebuie să fim atenți și la activitatea fizică excesivă care prin transpirație, prin vasodilatație poate să ducă chiar la accidente coronariene. Și au fost astfel de situații. Pacienții care aveau diferite stenoze coronariene, prin efort fizic excesiv, au făcut un infarct miocardic sau alte evenimente cerebrovasculare”, afirmă dr. Florin Mitu,preluat de Agerpres

Acesta avertizează că în astfel de situații toată medicația trebuie supravegheată de un specialist. De asemenea, recomandă celor cu diferite patologii ca în perioada caniculei să ceară și sfatul medicului pentru a afla dacă trebuie adaptată medicația, în funcție de situație.

“Să nu uităm că sunt persoane care pot să aibă diferite simptome, gen amețeli, palpitații, dureri toracice, care nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie anunțat întotdeauna medicul curant pentru a vedea dacă este pe o problemă cardiovasculară adăugată sau pe anumite elemente care țin de expunerea excesivă la căldură”, a subliniat dr. Mitu.

În general, susține acesta, persoanele fragile trebuie să fie foarte atente în această perioadă și să evite expunerea la temperaturile ridicate, să folosească, dacă se poate, încăperi mai răcoroase, aerisire adecvată și hidratarea care este destul de importantă, însă cu limitele ei.

În această perioadă, nu doar cei cu patologii cardiorespiratorii sunt afectați de caniculă, ci și cei care au diabet.

“Pacienții cu diabet să fie atenți și la crizele de hipoglicemie care pot să apară fie datorită deficitelor din alimentație, dar și unor eforturi fizice excesive. Aceste transpirații care apar la pacienții cu diabet pot fi simptomele unei crize de hipoglicemie”, a precizat prof. univ. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.

Lasă un comentariu