Proiect: Banii obținuți pe baza unor diplome false, returnați

Distribuie pe:

Printr-un proiect de modificare a Codului Muncii (Legea 53/2003), depus recent spre dezbatere la Camera Deputaților, se propune ca angajații care au obținut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să fie obligați la returnarea veniturilor obținute astfel, iar instituțiile publice să fie obligate să recupereze sumele.

În nota de fundamentare, se arată că, în prezent, dacă unui angajat i se desființează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diploma sau certificatul de studii, la nivelul Codului Muncii și al Codului Administrativ nu există o reglementare clară astfel încât angajatorul să aibă dreptul, respectiv obligația, să recupereze sumele obținute de salariat în mod necuvenit.

“În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat și de licență au fost desființate de instanțele judecătorești. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desființarea a 43 de diplome de bacalaureat și a 24 de diplome de licență. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desființate au fost (mai sunt) angajați sau funcționari publici în autorități și instituții publice și au obținut beneficii de pe urma acestor documente false.

Cei care au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licență ori master vor trebuie să returneze toate veniturile obținute astfel, fie că este vorba de sporuri, salariu net sau alte beneficii.

Angajatorii privați vor avea dreptul de a le recupera în instanță, iar angajatorii de drept public vor avea obligația să inițieze procesul de recuperare. Pentru minciună și furt trebuie să existe consecințe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecințele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, afirmă inițiatorii proiectului.

Prin urmare, în situația în care prin hotărâre judecătorească definitivă se desființează sau se anulează diploma sau certificatul de studii ale unui angajat (acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat), angajatorul va avea dreptul, iar autoritățile și instituțiile publice obligația să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obținute în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data nașterii dreptului la acțiune. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu