În Grecia se introduce săptămâna de lucru de șase zile

Distribuie pe:

Lipsa forței de muncă pune Grecia în fața unor probleme. Peste tot lipsește forța de muncă. Și turismul suferă din pricina asta. Soluția? Programul de lucru va fi prelungit de la 1 iulie cu încă o zi.

După 15 ani de criză și trei “pachete de salvare” cu măsuri severe de austeritate, în Grecia programul de lucru nu mai este strict reglementat. Acordurile tarifare încheiate între patronat și sindicate sunt înghețate de ani buni și în numeroase întreprinderi angajații lucrează în baza unor contracte individuale de muncă.

În continuare este valabilă săptămâna cu 40 de ore de muncă, dar angajatorii pot pretinde pentru un timp limitat până la două ore suplimentare de muncă pe zi neremunerate, oferind în schimb mai mult timp liber.

Teoretic acest lucru este benevol, dar în practică angajații sunt siliți în numeroase întreprinderi să muncească mai mult timp fără a fi răsplătiți cumva.

Respectarea legislației muncii este rar controlată de autorități, care se confruntă și ele cu o acută lipsă de personal. Munca organismelor de control nu are prioritate pentru guvernul conservator condus de premierul Kyriakos Mitsotakis.

Grecii sunt campioni europeni

Înainte ca legea privind săptămâna de lucru de șase zile să intre în vigoare, grecii sunt “eroi ai muncii” în Europa.

Ei lucrează în medie 41 de ore pe săptămână, mai mult decât în restul Europei, potrivit statisticii Eurostat.

Și pentru asta sunt destul de prost plătiți. Cu un salariu minim de 830 de euro Grecia se află pe locul 15 între țările UE. Iar raportat la puterea de cumpărare, Grecia ocupă chiar penultimul loc în Europa, înaintea Bulgariei.

Dreptul angajatorului

Iar viitorul nu se arată prea promițător. Începând cu 1 iulie mulți lucrători din industrie, comerțul cu amănuntul, agricultură și prestări de servicii vor lucra șase zile pe săptămână, dacă angajatorul ia această decizie. Pentru cea de-a șasea zi se va plăti în plus un spor de 40 la sută din plata zilnică.

În turism și gastronomie această regulă nu va fi valabilă, fiindcă în aceste branșe săptămâna de lucru de cinci zile nu mai este valabilă din 2023.

“Prin legea 5053/2023 săptămâna de lucru de cinci zile a murit definitiv”, a declarat Aris Kazakos, fost profesor de dreptul muncii la Universitatea din Salonic. (Sursa si foto: SpotMedia.ro)

Lasă un comentariu