Consiliul Județean Covasna – obligat să respecte legea

Distribuie pe:

Curtea de Apel Brașov obligă Consiliul Județean Covasna, printr-o sentință definitivă, să înlăture tăblițele cu denumirea comunei Valea Mare, inscripționate în limbile română și maghiară la intrarea și ieșirea din localitate și să le înlocuiască menținând doar denumirea în limba oficială a statului.

Decizia instanței a fost salutată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care o consideră o “victorie importantă pentru respectarea legii și unitatea națională”: “Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș salută hotărârea definitivă a Curții de Apel Brașov, care a confirmat decizia Instituției Prefectului - județul Covasna în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate în zonele cu majoritate românească din județul Covasna. Această acțiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români și a asociațiilor culturale românești, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuțe vor fi înlocuite cu altele, inscripționate legal doar în limba română. Este esențial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Județean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanță prin mijloace civilizate și democratice. (...) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii și pentru unitatea comunităților noastre”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Forumului Civic.

În luna august 2022, conducerea Asociației “Calea Neamului” - filiala Covasna a sesizat Prefectura în legătură cu amplasarea respectivelor tăblițe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administrației Publice Locale care permite inscripționarea bilingvă în localitățile în care ponderea populației minoritare este de 20%, în condițiile în care, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%.

Lasă un comentariu