“Săptămâna viitoare stabilim primul tur al prezidențialelor, în 15 sau 29 septembrie; Predoiu să pregătească proiectul”

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, vineri, ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale, menționând că, în urma deciziilor din coaliție, săptămâna viitoare va fi stabilită data primului tur de scrutin în 15 sau 29 septembrie.

“În urma deciziilor luate în coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date - 15 sau 29 septembrie - se va desfășura primul tur”, a precizat Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ambasadorul Marii Britanii, despre decizia CSAT: Este foarte importantă; demonstrează că România e un aliat puternic

Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, afirmând că prin această hotărâre România demonstrează că este un aliat foarte important și puternic.

“Cred că este foarte importantă (n.r. decizia CSAT) și sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut România. Acest lucru demonstrează că România este un aliat foarte important și puternic pentru NATO, pentru Regatul Unit”, a declarat ambasadorul Giles Portman, cu ocazia evenimentului Ziua Regelui, organizat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

“Cred că am avut un an excelent în ceea ce privește relațiile noastre bilaterale, de exemplu în domeniul comerțului, în domeniul apărării sau în ceea ce privește lupta împotriva crimei organizate. De asemenea, am avut ocazia să vizitez această țară frumoasă, așa că avem multe de sărbătorit”, a spus Giles Portman.

Ambasadorul britanic a subliniat că Regele Charles al III-lea iubește România.

“Anul acesta familia regală a avut niște probleme de sănătate. Este clar că iubește România și îi place să viziteze această țară. Sper ca anul viitor să se întoarcă (n.r. în România)”, a afirmat diplomatul britanic.

La evenimentul organizat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România la Arenele BNR a participat și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

“Majestatea Sa Regele Charles al III-lea întotdeauna a manifestat pasiune și dedicare pentru serviciile publice, protejarea mediului înconjurător și păstrarea culturii. De mai bine de 30 de ani, Regele Charles al III-lea este un prieten drag și apropiat al României prin proiectele legate de mediu și cultură. Pentru mine, Regele Charles este unul dintre dintre cei mai mari ambasadori ai României și Transilvaniei în întreaga lume”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei. Decizia a fost anunțată printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială după ședința CSAT, desfășurată la Palatul Cotroceni.

CSAT a precizat că “această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

“Am văzut că anumite firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura privind recalcularea pensiilor”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor.

El a menționat că este “ilegală și imorală” fixarea unui preț maximal pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Totodată, premierul a precizat că persoanele responsabile trebuie sancționate.

“Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a spus Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.

Lasă un comentariu