Cum înțeleg tinerii succesul

Distribuie pe:

Am tot auzit în ultima perioadă comentarii la adresa dorințelor de viitor ale noilor generații. Fie că ar fi superficiale, nerealiste sau chiar arogante. Însă copiii sunt oglinda adulților care i-au crescut, îndrumat și care le-au servit ca modele.

Asta mi-a adus aminte de o parabolă. Un băiețel îi spune bunicului că își dorește să fie celebru, să conducă mașini frumoase, să aibă case mari. Și-l întreabă pe bătrân cum să facă să le obțină pe toate. Bunicul observă un fluture superb și-l îndeamnă pe băiat să-l prindă.

Câteva minute mai târziu, obosit și dezamăgit, copilul își recunoaște înfrângerea. Atunci bunicul îi spune: “Dacă îți petreci timpul alergând după fluturi, aceștia vor zbura. Dar dacă îți petreci timpul creând o grădină frumoasă, fluturii vor veni la tine”.

Pentru a transforma în realitate orice vis e important să fii perseverent. Investiția în tine va atrage oportunitățile mai bine decât alergatul după oportunități cu tolba goală. Riști, când le întâlnești, să nu știi ce să faci cu ele. Sau pur și simplu să nu le poți identifica.

Ce înseamnă asta în practică? Să investești timp și energie în a cultiva abilități, cunoștințe și competențe pentru a construi lucruri de valoare. Să îți antrenezi răbdarea și perseverența. Să construiești relații și colaborări pentru a realiza proiecte mai mari decât puteai face tu singur. Să dezvolți un caracter puternic cu valori pe măsură ca să fii înconjurat de oameni similari.

Și astfel vei atrage în mod natural de-a lungul vieții oportunități, experiențe și succes. Acestea sunt adevăratele reușite în viață, nu obiectele din jurul nostru. Însă dacă cei tineri ne văd pe noi, adulții, că suntem consumați de a deține obiecte, asta își vor dori și ei.

Apoi se vor uita în jurul lor și vor vedea cine și cum pare că obține cel mai repede cele mai multe obiecte. Astfel vor identifica, așa cum pot ei la vârsta lor, modelele pe care cred ei că trebuie să le urmeze pentru a obține “succesul”. Adică acel ceva care acaparează timpul, atenția și energia adulților.

Ne dorim întotdeauna pentru copiii noștri o viață mai bună. Și în general traducem asta în slujbe mai prestigioase, case mai frumoase, mașini mai bune decât am avut noi. Însă acestea sunt doar rezultate, nu scopuri. Să punem accentul pe a fi, și abia apoi pe a avea. Cine suntem va rezolva și ce avem. Ce avem nu va schimba în bine cine suntem.

Scopul unei vieți bogate este să devii cea mai bună versiunea ta - ca om, prieten, partener sau ca specialist într-un domeniu sau altul. Să fim siguri că tinerii înțeleg lecția asta cât mai devreme pentru a-și investi timpul, atenția și energia în adevăratele bogății ale vieții.

Și chiar și noi, adulții, să ne privim cu atenție deciziile zilnice pentru a nu irosi timp prețios alegând după fluturi pe care nu-i vom prinde niciodată.

ADRIAN VASCU

Lasă un comentariu