Turiștii vor “inunda”, în această vară, cele mai populare destinații din Europa

Distribuie pe:

Datele cele mai recente arată că industria turismului s-a stabilizat după declinul grav înregistrat în perioada pandemiei de Covid-19. De cealaltă parte, însă, turismul de masă și supraaglomerarea continuă să pună presiuni asupra comunităților locale.

După căderea din timpul pandemiei de Covid-19, industria turismului din întreaga Europă a continuat să accelereze în 2023 și 2024, apropiindu-se, și în unele țări, chiar depășind valorile înregistrate înainte de pandemie.

În primul trimestru din 2024, au fost înregistrate 452,6 milioane înnoptări în structurile de primire turistică, o creștere de 7% comparativ cu primul trimestru din 2023, potrivit Eurostat.

Ponderea turiștilor străini în structurile de primire turistică la începutul anului a fost înregistrată în Malta (91%), Cipru (87%), Luxemburg (82%) și Austria (78%). Urmează în ordine: Portugalia, Croația, Spania, Slovenia, Letonia și Belgia.

Economiile Spaniei, Greciei și Portugaliei înregistrează acum performanțe cu mult superioare statelor din nord, grație revenirii turismului.

Cele trei state au fost nevoite să suporte măsuri dure de austeritate la începutul anilor 2010, impuse de partenerii din UE, care s-au grăbit să dea vina pe fiscalitatea relaxată și lipsa de competitivitate pentru problemele lor economice.

Însă, odată cu încheierea pandemiei de Covid-19, situația s-a schimbat: turismul în cele trei țări a atins un nivel record anul trecut, după ridicarea restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei. În plus, ele beneficiază și de pe urma fondului uriaș de relansare pus la punct de UE, al cărui mix de împrumuturi și granturi, în schimbul reformelor structurale, este îndreptat în principal spre țările din sud.

PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,5% anul trecut, economia Portugaliei a avansat cu 2,3% iar a Greciei cu două procente. Comparativ, creșterea economică înregistrată de toate cele 27 de state membre UE a fost de 0,4%, fiind trasă în jos de contracția cu 0,3% a PIB-ului Germaniei, care a fost cea mai slab performantă economie importantă a lumii în 2023.

Sectorul turistic din Italia a înregistrat în 2023 cel mai mare număr de turiști din istorie, potrivit celor mai recente date venite de la Institutul național de statistică (Istat) și Ministerul Turismului. Aceste cifre sunt cu mult peste cele din 2019, anul de dinainte de pandemie.

Turismul în Slovenia a înregistrat rezultate record anul trecut, în pofida inundațiilor devastatoare care au lovit țara la începutul lunii august. Țara, cu aproximativ 2,1 milioane de locuitori, a primit 6,2 milioane de turiști, în creștere cu 5,5% comparativ cu 2022 și cu doar 0,6% mai puțini decât în 2019.

În Macedonia de Nord, numărul turiștilor înregistrați în perioada ianuarie-aprilie 2024 a crescut cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; majoritatea au venit din Turcia, Germania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Croația și Slovenia.

Țara vecină, Albania, a fost vizitată de 10,1 milioane de turiști anul trecut, o creștere de 35% comparativ cu 2022, iar trendul ascendent a continuat în primele luni din 2024, când aproximativ 974.000 de turiști străini au vizitat Albania numai în luna mai, ceea ce duce numărul total de turiști la peste 3,3 milioane în primele cinci luni ale anului.

Turismul este o industrie importantă în economia Croației, fiind responsabil pentru aproape 20% din PIB. Potrivit datelor Eurostat, în primul trimestru din 2024, Croația s-a plasat pe locul al doilea în funcție de creșterea procentuală a numărului de înnoptări ale turiștilor străini, cu un avans de 22% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut.

Chiar dacă avansul nivelului turismului în Europa oferă o perspectivă optimistă pentru economiile locale și naționale, supraaglomerarea în momentele de vârf, cum este sezonul estival, provoacă resentimente în rândul rezidenților din destinațiile turistice populare de pe continent.

Creșterea site-urilor web precum Airbnb a provocat excese precum turismul de masă, închirieri ilegale și presiuni asupra pieței locuințelor, potrivit membrilor Parlamentului European.

În orașe italiene precum Veneția, Roma și unele orașe din regiunea Toscana, rezidenții cer ca afluxul de vizitatori să fie controlat și restricționat mai bine.

În Spania, primarul din Palma de Mallorca, Jaime Martinez, a prezentat o serie de planuri destinate contracarării turismului de masă în centrul orașului și a sugerat introducerea de reglementări care să limiteze închirierea de proprietăți de către străini.

În Țările de Jos, Amsterdam a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de vizitatori în 2023 comparativ cu 2022. Anul trecut, 15,1 milioane de vizitatori de o zi au vizitat Amsterdam-ul, în creștere față de 13,4 milioane în 2022.

Orașul se așteaptă ca numărul de turiști să continue să crească. “Fluxul de vizitatori pune presiune asupra facilităților și, în special, centrul orașului este deseori mult prea aglomerat”, se arată într-un comunicat emis de municipalitate.

În luna martie 2024, Consiliul UE și-a dat aprobarea finală cu privire la o reglementare care cere platformelor de închiriere să comunice municipalităților, printre altele, datele referitoare proprietarii de locuințe oferite spre închiriere. Asta va ajuta administrațiile locale să ia măsuri mai stricte dacă proprietarii nu respectă regulile. Parlamentul European a aprobat deja aceste reglementări în luna februarie 2024.

Potrivit site-urilor de specialitate pe care le-am consultat, vara aceasta, cea mai atractivă țară pentru turiști este Italia, iar printre destinațiile turistice din Europa cele mai vizate și care vor înregistra un aflux de turiști, se numără:

Mallorca - Spania * Biarritz - Franța * Insulele Ciclade - Grecia * Nordul Italiei (regiunea Piemont) * Hamburg - Germania * Lisabona - Portugalia * Yorkshire - Marea Britanie * Kosovo * Asturias - Spania * Budapesta - Ungaria * Costa de Prata - Portugalia * Anvers - Belgia * Nouvelle-Aquitaine - Franța (faimoasă pentru stridiile și podgoriile sale din Bordeaux) * East or England (cu prestigioasele muzee din Cambridge) * regiunea franceză Occitania (care găzduiește orașe impor-tante, precum Toulouse și Montpellier) * Renania de Nord-Westfalia (renumită pentru castelele sale “ca în povești” * Skopje (Macedonia de Nord) * Istanbul - Turcia.

Sunt, însă, și destinații (oarecum) “de evitat”: potrivit kiwi.com/stories.ro, există multe orașe, precum Atena, care suferă din cauza turismului excesiv; orașul a introdus recent zone de intrare cu timp redus, limitând, în același timp, numărul de vizitatori pentru siturile populare la 20.000 de persoane, un număr încă mare. Între timp, Veneția a introdus o taxă pentru cei care vin doar pentru o zi, încercând să reducă problema turismului excesiv. Timp de 29 de zile în primăvară și vara anului 2024, va costa 5,00 euro să vizitezi orașul. Taxa se aplică doar celor care vin pentru o zi în intervalul orar aglomerat între 8:30 dimineața și 16:00; o măsură previzibilă ce ar putea fi extinsă”.

Situația turismului în România

Ștefan-Radu Oprea - ministrul de resort: “Numărul turiștilor străini, care au sosit în Romania in 2023, a crescut cu 26,5% față de anul precedent. Conform INS, peste 13,65 milioane de turiști au sosit în structurile de primire din țara noastră, fiind înregistrată o creștere de 10,5% față de anul 2022. Mai mult, numărul de înnoptări a ajuns, in 2023, la 29,17 milioane, cu 9,8% mai mult față de anul precedent. Durata medie a șederii, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, a fost de 2,1 zile.

Top 3 țări emițătoare de turiști:

• Germania: 218.300 sosiri;

• Italia: 186.700 sosiri;

• Israel: 150.500 sosiri.

Top 3 destinații preferate din România, în funcție de numărul de sosiri:

• București: 1,83 milioane sosiri;

• Constanța: 1,57 milioane sosiri;

• Brașov: 1,51 milioane sosiri.

Totodată, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică a fost de 30,7%, in creștere cu 1,3 puncte procentuale față de anul precedent.

Vom continua campaniile de promovare a României ca destinație turistică”.

(documentare: agerpres.ro, cntraveller.com, tripadviser.com, kiwi.com,  europeanbestdestinations.com ș.a.; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu