Ziua cu cele mai multe ore de lumină naturală din acest an (2024) va fi cea de 20 iunie, când se înregistrează solstițiul de vară, momentul acestuia fiind ora 23 și 51 de minute.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București, solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează punctul în care axa pământului este cel mai mult înclinată spre soare, în emisfera nordică. Acesta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă solstițiul de vară, este important să știm că pământul se rotește în jurul soarelui, iar această rotație nu este perfect verticală, ci este înclinată cu aproximativ 23,5 grade față de planul său orbital. Acest lucru înseamnă că, pe parcursul anului, emisfera nordică și emisfera sudică primesc cantități diferite de lumină solară, în funcție de poziția lor în jurul soarelui, iar solstițiul de vară are loc în momentul în care pământul ajunge în punctul său orbital în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară directă, iar emisfera sudică, cea mai mică.

Pentru latitudinea medie a țării noastre, când soarele se află la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare durată din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții va fi cea mai scurtă, de doar 8 ore și 28 de minute.

După data de 20 iunie 2024, durata zilelor începe să scadă treptat, până la solstițiul de iarnă (din jurul datei de 21 decembrie), între timp trecând prin echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea (aproximativ 21 septembrie).

Tradiții și obiceiuri

Solstițiul de vară este asociat cu numeroase tradiții și obiceiuri în întreaga lume, fiind sărbătorit în diferite moduri în funcție de cultură, și are multiple semnificații, atât din perspectivă spirituală, cât și din punct de vedere al naturii și al ciclurilor vieții.

Acest moment marchează punctul din an în care natura este în plină înflorire în emisfera nordică, iar plantele sunt la apogeul creșterii lor. Din acest motiv, solstițiul de vară este adesea asociat cu energii de abundență și fertilitate și un moment propice pentru a recunoaște și a celebra fertilitatea pământului și a mulțumi pentru recoltele bogate.

Fiind asociat cu puterea solară și cu energiile de lumină, din punct de vedere spiritual este considerat un timp al regenerării și al creșterii personale, fiind recunoscut ca un moment propice pentru a te conecta cu lumina interioară, pentru a-ți împlini potențialul și pentru a-ți stabili planuri de viitor.

Pe vremuri, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară avea darul să împlinească dorințe și aspirații care, aparent, erau imposibile. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un răspuns