Campania WaterWiseEU - “Să privim apa altfel”

Distribuie pe:

Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Mediului - România, Administrația Națională “Apele Române” și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor derulează Campania “WaterWiseEU - “Să privim apa altfel”, având ca scop conștientizarea faptului că, în rândul crizelor cu care se confruntă planeta, cea a apei este acută și are consecințe devastatoare asupra mediului și a societății, iar schimbările climatice sau poluarea sunt doar câteva din problemele cărora trebuie să le facem față. “Prin urmare, este imperativ să adoptăm un comportament responsabil pentru a ne asigura că generațiile viitoare vor avea acces la această resursă neprețuită”, declară inițiatorii campaniei.

Studiile arată că omul este conștient doar de 3% din consumul său real de apă. Practic, cantități enorme de apă nu apar pe factură, nici nu le bem sau nici nu le vedem, dar ele reprezintă cea mai mare parte a amprentei pe care o lăsăm asupra apei. Mai exact, este vorba despre volumul total de apă dulce utilizat pentru a produce bunurile și serviciile pe care le consumă un individ.

Într-o lună, o singură persoană are un consum mediu de 7 mc (7.000 litri)

Iată câteva dintre activitățile casnice uzuale pentru care folosim foarte multă apă:

- spălat de vase la robinet - 50 de litri;

- spălat de haine - între 40 și 70 de litri;

- spălat pe mâini/dinți - între 1 și 5 litri;

- duș - între 60 și 80 litri;

- baie - între 150 și 200 litri.

***

Oamenii sunt aproximativ 70% apă. Atunci când începe să se “contureze”, fătul este format din aproximativ 95% apă, iar până se naște ajunge la 77%. Corpul uman adult conține între 60% și 70% apă, care se află în celule.

* În Finlanda se află cea mai pură apă de pe glob.

* O persoană poate să trăiască aproape o lună fără mâncare, însă mai puțin de o săptămână fără apă.

* Mai puțin de 1% din apa de pe Pământ este potabilă. Planeta este acoperită de apă în proporție de 71%, din care mai puțin de 1% este apă potabilă sau dulce și poate fi consumată în starea ei natural; există aproximativ 1.5 miliarde de km cubi de apă pe Pământ, adică echivalentul a 800 de miliarde de piscine olimpice. Din aceasta, 97% este sărată, 2,1 % este închisă în calotele polare și mai puțin de 1% este disponibilă ca apă potabilă. Cea mai mare parte din apa potabilă a planetei o putem găsi în ghețari.

* Cea mai densă apă întotdeauna se lasă la fundul lacului. Densitatea apei este cea mai mare atunci când apa are 4 grade Celsius. Aceasta înseamnă că apa de la fundul lacului are permanent o temperatură de 4 grade Celsius în timp ce gheața și apa rece se ridică la suprafață.

* Sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer. Viteza sunetului în apă este de patru ori mai mare decât viteza sunetului în aer.

* Apa ca atare nu conduce energia electrică. Moleculele de H2O nu conduc curentul electric, dar acest lucru este posibil din cauza impurităților pe care apa le conține.

* Consumul rapid al unei cantități mari de apă poate duce la intoxicație. Aceasta se produce atunci când apa diluează nivelul de sodiu în sânge și provoacă un dezechilibru de apă în creier. Intoxicația cu apă este cel mai probabil să apară în timpul perioadelor de performanțe atletice intense.

* Toată apa de pe Pământ a ajuns aici în comete și asteroizi. Există teorii care spun că acest lucru s-ar fi întâmplat cu patru miliarde de ani în urmă.

* Antarctica a fost acoperită cu gheață mai mult de 30 de milioane de ani. În momentul de față, Antarctica este acoperită cu 10 mii de miliarde de tone de zăpadă și gheață. Având 14 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață. Aproximativ 98% din suprafața Antarcticii este acoperită cu o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km. Cea mai mare grosime a acestui strat ajunge la 4,8 km.

Printre beneficiile consumului de apă, specialiștii de la MedicalNews Today menționează:

- Apa lubrifiază articulațiile. Cartilajul, care se găsește în articulații și discurile coloanei vertebrale, conține aproximativ 80% apă. Deshidratarea pe termen lung le poate reduce elasticitatea, ducând la dureri articulare.

- Formează saliva și mucus. Saliva ne ajută să ne digerăm alimentele și menține gura, nasul și ochii umezi. Acest lucru previne frecarea și deteriorarea. Apa de băut menține și gura curată. Consumată în loc de băuturi îndulcite, poate reduce și cariile dentare și ajută în cura de slăbire.

- Furnizează oxigen întregului organism.

- Ajută la menținerea tensiunii arteriale.

- Căile respiratorii au nevoie de apă. Când sunt deshidratate, căile respiratorii sunt restricționate de către organism, într-un efort de a minimiza pierderea de apă. Acest lucru poate agrava astmul și alergiile.

* Face ca mineralele și nutrienții să fie accesibile tuturor organelor din corp.

* Îmbunătățește sănătatea și frumusețea pielii.

* Reglează temperatura corpului.

* Previne afectarea rinichilor.

* Mărește performanța în timpul exercițiilor fizice.

* Reduce riscul de mahmureală. La petreceri, sifonul neîndulcit, cu gheață și lămâie, în alternanță cu băuturi alcoolice, poate ajuta la prevenirea consumului excesiv de alcool. (surse - Ministerul Mediului -România; medicalnewstoday.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu