Ungaria - pusă la adăpost de operațiuni militare NATO în Ucraina. România - ca “la porțile Orientului”…

Distribuie pe:

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria consideră drept “periculoasă și inutilă” pregătirea NATO pentru o misiune coordonată în Ucraina, relatează publicația Világgazdaság citată de hungarytoday.hu.

Ministrul subliniază că unul din obiectivele principale ale guvernului ungar, “în acest moment critic”, este acela de a se asigura că soldații maghiari nu vor participa la această misiune, că teritoriul ungar va rămâne liber de conflict și că banii contribuabililor nu vor finanța acest efort”.

Szijjártó a avertizat asupra riscurilor crescute de escaladare și a subliniat eforturile continue de a proteja securitatea Ungariei și de a ține națiunea departe de orice potențial conflict.

Cu ocazia recentei sale vizite la Budapesta, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma întâlnirii cu premierul Viktor Orbán, a recunoscut și a fost de acord cu atitudinea rezervată a Ungariei privind participarea la posibile acțiuni militare în Ucraina, după discuții concentrate pe faptul că “orice acțiune militară în afara teritoriului NATO poate fi doar voluntară (subl.ns.), bazată pe regulile NATO și tradițiile noastre”.

Într-adevăr, în urma negocierilor cu Jens Stoltenberg, Ungaria a primit garanțiile de care are nevoie, a spus premierul, subliniind că personalul militar ungar nu va fi implicat în activitățile misiunii în Ucraina, mijloacele financiare ale Budapestei nu vor fi utilizate pentru astfel de activități, iar țara va fi ținută în afara acestei misiuni.

Un acord foarte important și foarte favorabil pentru Ungaria, comentează Viktor Orbán, dar, subliniază el, o diferență de opinie fundamentală în cadrul NATO faptul că 31 din cele 32 de state membre “vor să-i învingă pe ruși”, motiv pentru care susțin Ucraina, în timp ce potrivit punctului de vedere ungar, părțile ar trebui determinate să înceteze imediat focul.

“NATO este căminul nostru, a spus Viktor Orbán, neuitând să adauge că NATO “facilitează războiul, iar noi suntem de partea păcii”.

Prim-ministrul a dezvăluit că, în vederea înființării misiunii NATO-ucraineană, pentru a coordona transferul armelor ce urmează a fi predate, vor fi construite baze militare pe teritoriul unor state membre, vecine cu Ucraina, precum România, Polonia și Slovacia Or, Ungaria nu este dispusă să facă acest lucru, pentru că locul în care se predau armele devine o țintă militară: “Polonezii și românii cred că din moment ce se află cel mai aproape de linia frontului, pot acorda cel mai mare ajutor ucrainenilor, și se bagă, astfel, în război”, a comentat Viktor Orbán, citat de MTI. (De notat, în context, că România are în plan construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa, costurile ridicându-se la 2,5 miliarde euro, obiectivul putând găzdui peste 10.000 de militari și familiile lor.).

În fine, dar nu în ultimul rând, de la vârful NATO ne parvine informația conform căreia Alianța se pregătește să scoată de prin depozite niscaiva arme nucleare și să le pună “în stare de prealertă”, “ca metodă de descurajare” și “de menținere a păcii”. Dl Stoltenberg ne explică, doct, că, “deși obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, atâta vreme cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”. Cu alte cuvinte, dacă ei au arme nucleare și ni le arată, de ce să nu ni le arătăm și noi pe ale noastre, și încă “în stare de prealertă”…Că și noi avem. (Poate că dl Stoltenberg ne crede ușor retardați. Serios…)

Na, și ca treaba să fie oablă, în acest context agitat, mai aflăm că, “în caz de ceva”, România are 5.000 de buncăre, dar Guvernul nu știe câte sunt funcționale. Poporul - cu atât mai puțin.

...Păi, cum să știe? Că subiectele de interes public și la ordinea zilei sunt cu totul altele (lăsând, bineînțeles, la o parte zâzania Ciucă-Ciolacu): de exemplu, de ce s-a băgat un manelist în ditamai concertul englezilor de la Coldplay? Rețelele de socializare au dat pe afară: este maneaua un gen muzical, sau face parte din folclorul periurban? Este ea purtătoare de mesaje rasiste sau nu este? Ooof, viața mea! Postările au curs gârlă, ca, de altfel, și cele ale gospodarilor care țineau neapărat să stabilească online dacă ardeii umpluți se fac sau nu cu rântaș, sau ale celor ce își aminteau de coada la ulei, de pe vremea odiosului și a sinistrei sale soții. Unii amintindu-și cu mânie, alții cu nostalgie… Înjurându-se vârtos - normal - de au înnegrit feisbucul.

…Așa că, una peste alta, mai slăbiți-ne cu misiunea militară și cu buncărele (actualmente pline cu borcane cu murături, poloboace cu vin și rochia de mireasă a străbunicii etc.). Și dl Orbán, cu previziunile dumisale sumbre!

Ce dacă își scoate NATO nucleara la vărat, s-o șteargă de praf, în stare de prealertă? S-o scoată, să crape răii ăia de ciudă! Berea și micii să nu se scumpească!

Că doar “ne aflăm aici la porțile Orientului, unde nimic nu este luat foarte în serios”, vorba celebrului Poincaré, citat de celebrul Mateiu Caragiale.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu