Încep proiectarea și construirea noului Institut al Inimii din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Ieri a fost semnat contractul dintre Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș și Asocierea CON+A OPERATIONS - MEDICARE ENGINEERING pentru realizarea Proiectului Tehnic și execuției lucrărilor de construire a clădirii care va găzdui, începând din 2026 “Institutul Inimii” din Târgu Mureș. Semnarea documentului oficial a avut loc la Prefectura Mureș, unde au participat reprezentanții asocierii care a câștigat licitația, ing. Narcis Cristea de la CON-A OPERATIONS, dr. Mugur Stancu de la MEDICARE ENGINEERING, reprezentanții IUBCvT Târgu Mureș, dr. Mariana Ciorba - managerul institutului, și prof. univ. dr. Horațiu Suciu - șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Contractul a fost semnat cu o întârziere de șase luni din cauza contestațiilor care au fost formulate în urma licitației. Valoarea totală a contractului semnat ieri este de 249.750.000 lei, bani prevăzuți pentru proiectarea și construirea efectivă a clădirii. O sumă relativ egală cu aceasta este prevăzută pentru dotări, acestea făcând obiectul altei licitații care se va desfășura în timpul realizării construcției. Finanțarea este asigurată prin PNRR.

Termenul de realizare a noii clădiri este de 24 de luni și 12 zile. Cu toate acestea, constructorii au declarat ieri că sunt convinși că pot finaliza înainte de termen construcția, având în vedere tehnologiile moderne, inovative pe care le folosesc și având experiența spitalului din Mioveni, finalizat înainte de termen, sau a celui din Bistrița, care acum se află într-un stadiu avansat cu mult peste termenele din contract. “Este T zero din care o să începem să proiectăm și să executăm acest obiectiv. Construim pentru secolul 21 și suntem la zi cu tehnologia și cu noile soluții care se pot aplica în construcții. Noi chiar dorim să terminăm mai repede construcția față de ceea ce este reglementat în contract, aplicând aceste soluții inginerești inovatoare. Felicit echipa IUBCvT pentru efortul depus. Este un proiect foarte important pentru oameni și este bine că se face”, a declarant ing. Narcis Cristea.

Managerul proiectului, dr. Mugur Stancu, a declarat jurnaliștilor prezenți la eveniment că proiectul din Târgu Mureș, de construire a clădirii IUBCvT, este cel mai complex care se va realiza în România de la Revoluție încoace.

“Înțeleg viteza pe care ne-o impune beneficiarul. Am analizat situația și dacă există sprijinul Ministerului Sănătății pentru ca decontările să se facă ritmic, cred că putem să ne înscriem în termenul care este strâns. Sunt onorat că voi lucra ca medic și ca specialist în construcția de spitale la acest proiect pentru că la acest nivel de complexitate este prima clădire care se construiește în România în ultimi 35 de ani. Institutele inimii sunt cele care au cea mai nouă tehnologie. Iar în următorii ani, saltul tehnologic care este condus de digitalizare și robotizare plus utilizarea procedurilor noi, revoluționare de imagistică și a tehnicii chirurgicale conduc la clădiri complexe și moderne. Suntem conștienți de ce avem de făcut, suntem conștienți că vom lucra presați de timp, vom căuta să facem, într-adevăr, un Institut al Inimii pentru următorii 50 de ani”, a declarat dr. Mugur Stancu.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu a declarat că “am ținut să facem public acest eveniment pe care îl consider deosebit de important pentru Târgu Mureș și pentru sistemul sanitar din România. Acest proiect vine ca o încununare a unei activități de peste 50 de ani în Târgu Mureș. Suntem la a treia generație de chirurgie cardiovasculară. Vă reamintesc că până în 1990, în România se opera pe cord doar în București și în Târgu Mureș. Acest lucru vine ca o încununare firească a unei activități de excelență care culminează în zilele noastre cu activitatea Institutului nostru, fiind singurul în care se operează nou-născuți, adulți, se face transplant. Acoperim întreaga gamă de activități în domeniul bolilor cardiovasculare. Astăzi semnăm certificatul de naștere a unei noi clădiri”.

Managerul IUBCvT Târgu Mureș, dr. Mariana Ciorba, a precizat că această investiție este de interes național și academic. “Este prima clădire proprie a IUBCvT Târgu Mureș. Este proiectul de suflet al întregii suflări medicale din centrul universitar Târgu Mureș. Ieri aveam un bilanț al IUBCvT pe 2023 și am comparat activitatea acestuia cu cea a celorlalte institute ale inimii și spitale din țară. Suntem cel mai bine cotați între toate institutele de boli cardiovasculare și între toate spitalele din țară”, a spus dr. Mariana Ciorba.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu