Administrația locală din județele Harghita, Covasna și Mureș - DOMINATĂ DE UDMR

Distribuie pe:

• Consiliul local din Sfântu Gheorghe - format exclusiv din reprezentanți ai UDMR

• Primarul Antal Árpád va propune partidelor românești crearea unui consiliu al naționalității, cu care se va consulta pe probleme care afectează comunitatea românească

UDMR și-a consolidat prezența în administrațiile locale din Ținutul Secuiesc la alegerile locale din 9 iunie. În majoritatea orașelor, primarii realeși au câștigat detașat, iar numărul mandatelor de consilier a crescut considerabil.

În județul Harghita, președintele consiliului județean va fi Bíró Barna Botond, care a câștigat detașat. Presa locală, citată de MTI, notează că în această zonă numărul de voturi exprimate pentru președintele consiliului județean și pentru consilierii județeni a fost cu 14.000 mai mare, iar pentru primari cu 12 .000 mai mare decât acum patru ani.

În Consiliul Județean Harghita, care are 31 de membri, UDMR va avea 24 de reprezentanți, iar în zona Odorheiului își păstrează cele 21 posturi de primar.

La Miercurea Ciuc, primarul Korodi Attila a câștigat un nou mandat, edilul declarând că UDMR se bucură de încrederea a trei sferturi din populație, ceea ce reprezintă o “resursă uriașă”, și a mulțumit comunității românești pentru că și-a trimis reprezentantul în consiliul local. Acesta va avea 16 reprezentanți ai UDMR, 2 din partea Alianței Maghiare din Transilvania (AMT) și unul din partea PSD.

După o pauză de două mandate, Odorheiu Secuiesc va avea din nou un primar din partea UDMR, Szakács-Paál István, care a câștigat detașat, uniunea obținând majoritatea în consiliul local.

Nagy Zoltán, primarul orașului Gheorgheni, va reveni în funcție în toamnă, iar la Cristuru Secuiesc a fost reales primarul Koncz Hunor-János, din partea AMT, însă UDMR va avea majoritate în consiliu.

UDMR a obținut o victorie zdrobitoare și în județul Covasna, unde Tamás Sándor, președintele reales al consiliului județean, a obținut peste 70% din voturi, iar Antal Árpád primarul municipiului Sfântu Gheorghe, peste 80%.

Consiliul local al reședinței de județ va fi alcătuit exclusiv din membri UDMR, după ce niciun alt partid maghiar sau românesc nu a obținut locuri în legislativul municipal. (Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câștigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84%, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formațiuni maghiare, Alianța Maghiară din Transilvania și Forța Civică Maghiară, sub 3%.)

Árpád Antal a declarat că va propune celor trei mari partide românești crearea unui consiliu al naționalității, cu care se va consulta pe probleme care afectează comunitatea românească. (Conform recensământului din 2021, populația municipiului Sfântu Gheorghe este de 50.080 de locuitori, majoritatea maghiari - 69,25% - cu o minoritate de români -18,93% - iar pentru 11,29% nu se cunoaște apartenența etnică.)

La Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt, fotoliile de primar au fost adjudecate din nou de reprezentanții UDMR, formațiunea are 34 de primari în județ.

La Consiliul Județean Mureș în funcția de președinte rămâne Ferenc Péter, iar Soós Zoltán a obținut un nou mandat de primar la Târgu Mureș, ca independent. În județul Mureș, UDMR are 38 de primari, alte 2 mandate fiind obținute de independenți susținuți de uniune. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu