Poluarea aerului – un risc major
Poluarea aerului a fost numită „cel mai mare risc pentru sănătatea mediului” într-un nou raport, citat de Forumul Economic Mondial care arată că decesele cauzate de afecțiuni cardiovasculare cauzate de acest fenomen au crescut în ultimii 10 ani și vor continua să crească.
Potrivit Raportului pe anul 2024 al Federației Mondiale a Inimii, s-a demonstrat că poluarea aerului are efecte dăunătoare asupra majorității organelor corpului și că ratele globale ale deceselor cauzate de afecțiuni cardiace, diabet și obezitate cauzate de poluarea aerului au crescut semnificativ în ultimul deceniu.
Nivelurile calității aerului s-au îmbunătățit foarte puțin, în ciuda măsurilor recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fapt ce a dus la moartea a 1,9 milioane de oameni, anual, din cauza bolilor de inimă și puțin sub un milion din cauza accidentelor vasculare cerebrale ce au drept cauză poluarea atmosferică. Costul global al daunelor asupra sănătății este echivalent cu 6,1% din PIB-ul global, estimează Banca Mondială.
Crește numărul de infecții cu transmitere sexuală
Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) evidențiază o „creștere majoră a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS)”.
La nivel global, HIV, hepatita și ITS provoacă 2,5 milioane de decese în fiecare an, iar bolile cu transmitere sexuală sunt în creștere în multe regiuni, inclusiv în Europa. Cazurile de sifilis la adulți, de exemplu, au crescut cu un milion în 2022, înregistrându-se creșteri semnificative mari ale gonoreei în aproximativ 10% dintre țările chestionate pentru rezistența antimicrobiană la infecție. În 2022, au fost înregistrate aproximativ 1,2 milioane de cazuri noi de hepatită B și aproape 1 milion de cazuri noi de hepatită C.
Diagnosticele de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani sunt în creștere la nivel global
Oamenii ignoră adesea semnele de avertizare, potrivit unor noi cercetări. Sângele în scaun, durerile abdominale, obiceiurile intestinale alterate și pierderea inexplicabilă în greutate sunt cele mai frecvente simptome la persoanele diagnosticate cu cancer colorectal cu debut precoce, relevă studiile.
Femeile – discriminate din punct de vedere al asistenței medicale
Un nou raport privind problemele de sănătate ale femeii, elaborat de Forumul Economic Mondial, în colaborare cu Institutul de Sănătate McKinsey, dezvăluie că „pentru fiecare femeie diagnosticată cu o afecțiune de sănătate, aproximativ patru rămân nediagnosticate”. În ciuda faptului că femeile reprezintă peste jumătate din populația globală, această reprezentare nu se reflectă în studiile clinice sau în cercetările medicale. Potrivit Imperial College London, sub 2% din fondurile alocate cercetării medicale este suma cheltuită pentru sarcină, naștere și sănătatea reproductivă a femeilor. Statisticile sunt foarte clare: femeile sunt discriminate din punct de vedere al asistenței medicale, cu urmări grave asupra sănătății lor.
Raportul McKinsey estimează că „cinci la sută din povara sănătății femeilor este atribuită sănătății sexuale, reproductive și materne”, ilustrând o problemă mult mai amplă a modului în care femeile suferă în tăcere fără înțelegerea, ajutorul și asistența medicală de care au nevoie.
Perioadele dureroase, avorturile spontane, infertilitatea, complicațiile în timpul sarcinii și nașterii și menopauzei afectează, pe termen lung, sănătatea și bunăstarea femeilor. Cu toate acestea, prea des, astfel de probleme sunt explicate ca fiind „normale”, „parte a ființei unei femei” și nu sunt înregistrate nicăieri.
De exemplu, endometrioza, o boală care provoacă dureri severe, afectează 190 de milioane de femei. Pot exista până la 10 ani de întârziere în diagnosticare, fapt ce are implicații sociale, de sănătate publică și economice semnificative, ca să nu mai vorbim de durere, oboseală, depresie, anxietate și infertilitate. În prezent, nu există niciun tratament. Dar simptomele pot fi ameliorate, iar diagnosticarea precoce poate îmbunătăți semnificativ șansele de a rămâne însărcinată. McKinsey estimează „valoarea pieței pentru tratarea endometriozei la 180-220 de miliarde de dolari la nivel global”, dar puține proiecte sunt, în prezent, în curs de dezvoltare.
În mod similar, hemoragia postpartum (HPP) este responsabilă pentru 20% din decesele materne, la nivel mondial; marea majoritate (99%) apar în țările cu venituri mici și medii, însă în ultimii 30 de ani, au fost scoase pe piață doar două medicamente noi, care s-au dovedit a fi eficiente în managementul bolii. (sursa – weforum.org) (I.S.)
Ileana Sandu