ORIZONTAL: 1) Floarea națională a Țărilor de Jos, considerată simbol al renașterii datorită faptului că este una din principalele flori vestitoare ale primăverii (pl.) – Grădină plantată cu arbori, flori etc., în jurul unei mari proprietăți, amenajată cu alei și peluze. 2) Floare de primăvară, cu semnificația în limba greacă „floarea vântului”; în general simbolizează anticipare iubire nețărmurită – Florile alb-roz ale acestui pom fructifer erau onorate de vechii celți ca un simbol al iubirii. 3) Denumire italiană dată în secolul al XVII-lea unei scurte arii – Floare care crește prin lanurile de cereale și fânețe, recunoscută datorită nuanțelor de roșu închis; este considerată un simbol al rodniciei și fertilității (pl.). 4) Arbuști de pădure ai căror flori sunt considerate un simbol al împăcării – Florile de această culoare din buchetul miresei simbolizează fericire și prosperitate. 5) Acidul dezoxiribonucleic (presc.) – Se spune că cine visează un câmp cu florile albastre sau albe ale acestei plante erbacee textile, nu va duce lipsă de succes și fericire – Petale de rujă! 6) Dansatoare australiană, cântăreață și animatoare pentru copii (Caterina) – Elegantă și strălucitoare floare de culoare albă, disponibilă și în alte culori, considerată „floarea regalității” și un simbol universal al nobilimii și frumuseții. 7) Bucolică. 8) „Olimpiada Internațională de Chimie” (acronim) – Plante erbacee melifere și medicinale, cu flori plăcut mirositoare, galbene sau albe; sunt culese cu un ritual magic în noaptea de Sânziene. 9) „Aquate Therapy Association of Chartered Physiotherapists” (siglă) – Prime de iunie! – „O floare nu poate înflori fără soare și un… nu poate trăi fără dragoste” (Max Miller). 10) Notă de zorele! – „Floarea zeilor”, cu aspect dantelat și parfum discret; în Irlanda se oferă buchete cu aceste flori de Ziua Națională, iar în China sunt asociate cu căsătoria. 11) Frumoasă floare de câmp de culoare albastră, considerată un simbol al statorniciei și fidelității; în Belgia este emblema libertății.
VERTICAL: 1) Gingașă floare albă de primăvară, în formă de clopoțel și cu miros plăcut, emblema dragostei pure și a fericirii; la celți era floare de nuntă pentru că era considerată aducătoare de noroc și fericire. 2) Regină a României, mare iubitoare de flori de câmp – Floare de culoare albastru-violet, cu proprietăți colorante și farmaceutice; simbolistica florii este negativă, cu sensul „nu poți avea nici o prietenie”. 3) „Aurul albastru”, mai este numită această floare, veritabilă emblemă a regiunii Provence din sudul Franței; este considerată un simbol al tandreții, motivat de culoarea mov-albăstruie și de parfumul inconfundabil. 4) Nume masculin afgan – Coadă de mușețel! – „Color Graphics Adaptor” (acronim). 5) Floare acvatică divers colorată; în Egiptul antic era considerată un simbol al renașterii deoarece floarea se scufundă noaptea și iese din nou la lumină dimineața – Numele popular al sărbătorii religioase „Înălțarea Domnului”, considerată ziua în care se dezleagă vrăjile și se sfințesc florile. 6) Cântăreață și compozitoare engleză (Susan) – Acum (pop.) – La mijlocul lui Martie! 7) Bluze femeiești caracteristice portului național românesc, brodate cu motive geometrice sau florale – „Laptele cucului”, mai este denumirea acestei plante cu flori mici și galbene. 8) Narcisa Câmpeanu – Sora tatălui, în limba hindi. 9) Gustul cicorii – „…cu flori”, album al compozitorului și interpretului Mircea Rusu – Iris Trandafir. 10) A se face mai rece – Semn convențional pentru reprezentarea grafică a sunetelor muzicale. 11) Floarea de aur a toamnei, parfumată și în culori magnifice; semnificația florii diferă foarte mult, de la „Festivalul fericirii” în Japonia, la „Regina toamnei” în SUA și „floare funerară” în Europa.
Dicționar: CAVATA, ADN, METE, EMAL, ENAN, FUFI.
GH. HUZA
Dezlegarea careului „Lumea bărbaților”, apărut în 12 iunie 2024: MANSFIELD, W, AU, VOLTAIRE, SSE, XI, ROES, TTNO, EL, RBT, REESE, FO, R, ON, HNW, GREC, I, GOGOL, UAH, AHA, LOGODNA, NUBIEL, UNUN, NGO, ZFB, E, E, IORGA, ABRIL.