Cumpărăm 14,8 kg de haine și încălțăminte pe an, dar le aruncăm după 7 purtări. Ce e de făcut?

Distribuie pe:

Statisticile arată că achiziționăm mai multe haine ca niciodată, în special pentru că avem la îndemână varianta de a le cumpăra rapid și ușor de pe Internet. Astfel am ajuns ca să ne sufocăm garderoba cu zeci de kilograme de haine anual.

Conform unui grafic prezentat de Agenția Europeană de Mediu, cumpărăm, în medie, 14,8 kilograme de haine și încălțăminte anual. Aceasta fiind doar media, se subînțelege că există o mare parte a populației care achiziționează obiecte vestimentare într-o cantitate mult mai mare.

Acestea ajung însă să fie purtate de prea puține ori, înainte de a fi aruncate, devenind aproape produse de unică folosință pentru unii oameni.

Conform statisticilor, le aruncăm, în medie, după doar șapte purtări. Fie că se rup, fie că nu ni se mai potrivesc ca mărime sau ne plictisim de ele, aceste produse ajung astfel rapid deșeuri textile. Se estimează că fiecare european generează 16 kilograme de deșeuri textile anual, produse pe care le-a achiziționat în acel an sau în cei precedenți. În același timp, pentru că cererea de noi piese vestimentare este mare, se pune presiune pe producția a noi produse textile, iar această industrie este una din cele mai poluante la nivel global.

Pentru a proteja mediul înconjurător și a încetini ritmul alert al schimbărilor climatice, este nevoie să prelungim durata de viață a hainelor pe care le cumpărăm și să limităm supraconsumul de haine noi.

O soluție este să deprindem și obiceiul de a apela la serviciile atelierelor de retuș și reparații îmbrăcăminte sau cizmării, atunci când ceea ce am cumpărat nu ni se mai potrivește perfect ca mărime sau a fost puțin alterat.

În România, există încă multe ateliere de croitorie sau pantofari care ne pot ajuta să prelungim viața hainelor și a încălțămintei.

Lasă un comentariu