Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, prevede proiectul de Statut al Elevului 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației.
Potrivit proiectului, vor fi introduse următoarele sancțiuni:
• observație individuală;
• mustrare scrisă;
• retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
• mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
• suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
• preavizul de exmatriculare;
• exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
• exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
• exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile.
În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare.
Iată ce mai prevede proiectul de Statul al Elevilor:
Școlile vor avea o sală specială, unde vor fi duși elevii care deranjează orele
Sub supravegherea unui profesor, aceștia vor fi puși să citească sau să rezolve fișe de lucru.
Noutatea se regăsește în proiectul de Statut al Elevului 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației miercuri seară, scrie Edupedu.
Nu este clar dacă acestor elevi li se va pune absență.
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.
În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, se arată în document.
Propunerea de introducere a acestei măsuri a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din învățământ.
Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care le folosesc în timpul orei
Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ.
Ei sunt însă obligați să îl restituie unui părinte sau elevului major, la finalul orelor de curs, prevede proiectul Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, potrivit Edupedu.
La articolul 15 din Statului Elevului se adaugă:
h) „să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.
Totodată, dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă, prevedere menționată în prezent în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP).
Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) stabilește în acest moment că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul orelor și e prevăzut un spațiu în care se țin telefoanele.