Deficiențe majore în organizarea și desfășurarea zilei votului

Distribuie pe:

Organizarea și desfășurarea alegerilor din 9 iunie a lăsat de dorit. În județul Mureș au fost nenumărate situații în care procesele verbale de constatare a rezultatului alegerilor au durat până marți. Aplicarea neunitară a legii de către președinții secțiilor de votare, faptul că unii dintre ei s-au dovedit a fi slab pregătiți a dus la blocaje în timpul zilei votului, iar apoi la probleme serioase la momentul numărării voturilor și întocmirii proceselor verbale. Comasarea celor două tipuri de alegeri a avut un rol semnificativ în îngreunarea întregului proces electoral. În urma zilei votului din 9 iunie s-au desprins câteva concluzii: pregătirea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare trebuie să fie mai temeinică, organizarea propriu-zisă a secțiilor de votare trebuie să țină cont de nevoile celor care activează în secția de votare, trebuie suplimentat numărul secțiilor de votare astfel încât să se evite situații precum cea din Târgu Mureș de la școala gimnazială din cartierul Unirii, unde în aceeași clădire au funcționat șase secții de votare, holurile fiind arhipline iar alegătorii fiind nevoiți să stea ore în șir într-o atmosferă sufocantă. Nu în ultimul rând, statul român este obligat să ia în considerare modificarea actualului sistem de vot pe buletine cu atât de multe pagini și să adopte, de exemplu, un sistem de vot pe cartele care pot fi ușor scanate, iar rezultatul votului să fie stabilit mai apoi cu ușurință, așa cum este în Canada.

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat o scrisoare prin care își arată îngrijorarea față de organizarea slabă a acestor alegeri și trag un semnal de alarmă pentru viitor. Redăm, mai jos, integral textul scrisorii, publicată de Expert Forum, intitulată “Reducerea transparenței NU este soluția pentru repararea proceselor electorale deficiente”.

“Organizațiile semnatare își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia. 

După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente.

Declarația vine în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie. Nu este deloc evident cum prezența observatorilor ar putea determina completarea greșită a unor procese verbale, întrucât aceasta este responsabilitatea membrilor biroului electoral. În plus, la toate alegerile la care numărarea voturilor a fost ordonată și corectă, ea s-a desfășurat tot în prezența observatorilor. Reamintim că este chiar sarcina AEP să selecteze și să pregătească membrii Corpului Experților Electorali, de unde provin președinții și locțiitorii acestora. Așadar, poate prioritatea AEP ar trebui să fie profesionalizarea administrației electorale.

Nu în ultimul rând, declarațiile domnului Greblă sunt contrare angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat România prin semnarea Documentului de la Copenhaga din 1990, care stabilește standarde de transparență a proceselor electorale. Mai mult, Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția menționează explicit că observarea trebuie permisă în timpul numărării voturilor [2], iar rapoartele ODIHR recomandă ca legislația să fie extinsă pentru a permite accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral și nu doar la ziua alegerilor.

Eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral și solicităm președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral”.

Organizații semnatare: Coaliția Vot Corect - Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania, Centrul FILIA, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația A.R.T. Fusion, Societatea de Analize Feministe AnA, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate Asociația MozaiQ LGBT, Romanian Quantitative Studies Association, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Miliția Spirituală, Asociația Respiro Human Rights Research Centre, Greenpeace România, Mircea Kivu, sociolog, Sanda Foamete, observator la vot, Claudiu Tufiș, sociolog.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu