Județul Mureș - printre “fruntașii” la cazurile de rujeolă

Distribuie pe:

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat, marți, că în săptămâna 2-9 iunie s-au înregistrat 768 de cazuri noi de rujeolă și a fost raportat un deces la un copil în vârstă de 10 luni, nevaccinat antirujeolic, contact cu sora sa în vârstă de 13 ani, nevaccinată și diagnosticată cu infecție cu virus rujeolic.

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 18 decese din cauza rujeolei.

Cele 18.146 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate, în perioada 1 ianuarie 2023 - 9 iunie 2024, în toate județele țării și în municipiul București.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în județele Brașov - 2.074, Mureș - 1.216, și în București - 1.638.

În perioada 6 decembrie 2023 - 9 iunie 2024, au fost utilizate 169.312 doze de vaccin ROR, din care 27.686 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni, menționează reprezentanții INSP.

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Consumatorilor li se recomandă, printre altele: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor * cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0 grade C +4 grade C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade C * să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj * să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite * produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior * să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Lasă un comentariu