Majorarea salariului minim: Cum a lăsat guvernul peste noapte două mari industrii fără facilități

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, când Guvernul a aprobat de la o zi la alta, în prag de alegeri, majorarea salariului minim brut, cu intrare în vigoare de la 1 iulie, au existat semne de întrebare asupra valorii care se va lua în calcul în cazul salariului minim aplicabil în agricultură și industria alimentară.

La momentul în care s-a anunțat creșterea de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, s-a făcut și precizarea că “majorarea nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”.

Reamintim că de la 1 octombrie 2023, au fost reglementate două excepții de la salariul minim brut general aplicabil, de 3.300 de lei: pentru domeniul agricol și în industria alimentară, unde s-a reglementat un minim de 3.436 de lei, și pentru sectorul construcțiilor, unde s-a stabilit un minim de 4.582 de lei.

Or, în cazul sectorului agricol și domeniului alimentar, menținerea la 3.436 de lei a salariului minim brut însemna că acesta coboară sub noul minim stabilit de Guvern de la 1 iulie, respectiv 3.700 de lei. Motiv pentru care au apărut diverse interpretări din partea consultanților fiscali.

Ministerul Muncii a lămurit însă dilema. Într-un comunicat remis Hotnews, reprezentanții ministerului spun că pentru sectorul agricol și industria alimentară se menține valoarea de 3.436 de lei pentru salariul minim brut și nu se va aplica de la 1 iulie 2024 noul minim stabilit de Guvern, de 3.700 de lei.

Ministerul Muncii subliniază că salariul minim se va aplica corespunzător fiecărei reglementări care îl stabilește, respectiv salariul minim general conform H.G. nr.598/2024, iar pentru sectoarele construcții și agricol și industria alimentară conform O.U.G. nr.93/2023 (aceasta fiind ordonanța care stabilește excepțiile).

(Foto: Pixabay)

Lasă un comentariu