Prietenii falși, impostori sub acoperire...

Distribuie pe:

Se presupune că prietenii îți sunt mereu alături atunci când ai nevoie de ei, te sprijină, te încurajează și îți doresc mereu binele. Din păcate, există și un alt tip de prieteni de care trebuie să te ferești cât poți, deși nu sunt ușor de recunoscut.

Așa-zișii prieteni sau pseudo-amicii doar se prefac, pentru a profita de pe urma legăturii voastre. Aceștia te folosesc când au nevoie de tine, însă nu sunt niciodată disponibili atunci când ai tu nevoie de ei, sunt invidioși pe reușitele tale, nu îți respectă spațiul personal și sunt, practic, niște impostori sub acoperire.

Totuși, psihologii, citați de realitatea.net, au dezvăluit câteva modalități prin care acești prefăcuți pot fi identificați prin comparație cu comportamentul prietenilor veritabili.

Te contactează doar când au nevoie de ceva - Un prieten fals are talentul de a apărea doar atunci când are nevoie de ceva de la tine, cum ar fi bani, o favoare sau de o prezentare unui sus-pus. Ba, mai rău, nu este aproape niciodată disponibil atunci când situația se inversează. În schimb, prietenii adevărați vor dori să sărbătoriți împreună o reușită de-a ta, dar și să te susțină la nevoie, așa cum este convins că îl vei susține și tu.

Îți critică obiectivele și te descurajează să le urmezi - Din invidie, prietenii falși te vor descuraja să îți urmezi obiectivele sau visurile, încercând să te convingă că nu ai nicio șansă, că este prea riscant sau că visezi cai verzi pe pereți. Însă, prietenii de nădejde îți cunosc determinarea și te încurajează să faci tot ceea ce poți pentru a-ți atinge scopul. În plus, te ajută cu tot ceea ce depinde de ei.

Sunt geloși pe succesul tău - În loc să se bucure de realizările tale, un prieten fals poate fi invidios pe succesul tău și chiar încearcă să îți submineze realizările. Uneori, este în stare chiar să facă remarci batjocoritoare, cu zâmbetul pe buze, de parcă succesul tău ar fi o glumă de doi bani. Prietenii adevărați te felicită, se laudă că sunt apropiați de un om valoros ca tine și nu se sfiesc să își arate aprecierea.

Te bârfesc pe la spate - Prietenii falși se străduiesc să îți devină confidenți, însă scopul lor meschin este acela de a se folosi de intimitățile pe care le-au aflat despre tine doar pentru a te bârfi apoi pe la spate, abia așteptând să îți știrbească reputația. Însă, prietenii reali îți vor păstra secretele cu sfințenie.

Nu își cer niciodată scuze - Un prieten fals își va recunoaște foarte rar sau chiar niciodată greșelile, prin urmare refuză să își ceară scuze. În schimb, va fi primul care te învinovățește pentru greșelile sale, făcându-te să te simți frustrat și chiar vinovat. Dar, prietenii adevărați empatizează cu tine și nu te vor răni niciodată prin vorbele sau faptele lor.

Nu sunt de încredere - Chiar dacă promit ceva, prietenii falși nu se țin de cuvânt, anulând totul în ultima clipă sau dispărând, pur și simplu, fiind de negăsit tocmai când ar fi trebuit să vă susțină. Prietenii sinceri nu își vor retrage niciodată susținerea, fie ea financiară, morală sau emoțională.

Nu țin cont de limitele impuse - Prietenilor falși nici nu le trece prin gând să respecte limitele pe care vi le-ați impus reciproc. Nu contează dacă este vorba de timpul tău, de banii tăi sau de spațiul tău personal. Ei vor cere împrumuturi sau favoruri, fără a lua în considerare situația ta financiară. Te pot împinge să faci lucruri inconfortabile pentru tine, doar ca să le satisfaci lor un capriciu. În schimb, prietenii veritabili nu te deranjează pe nepusă-masă și nu te obligă la nimic din ceea ce te-ar inoportuna.

Se folosesc de manipularea emoțională - Un prieten fals te poate manipula emoțional pentru a obține ceea ce își dorește de la tine. De la a face pe victima până la a te face să te simți tu vinovat pentru situația în care a ajuns, sunt trucuri de manipulare emoțională pe care le va folosi. Dacă nu îl aprobi și nu îi rezolvi problema, îți reproșează neimplicarea și te amenință cu... blesteme. Unui prieten real, niciodată nu i-ar trece prin minte să îți pună ție în cârcă problemele lui, ci doar îți va cere sfatul într-o situație dificilă.

Îți face permanent concurență - Pentru că se simte mereu amenințat de succesul tău, un prieten fals îți minimalizează realizările, eventual spunând că tu nu ai contribuit cu nimic la ele, în schimb se va lăuda cu propriile sale reușite. De fapt, el încearcă să îți distrugă buna-dispoziție, ca să te simți nesigur și subevaluat. În schimb, prietenii adevărați sunt mândri de tine, te încurajează și te felicită sincer.

De fapt, nu le pasă de tine - Un prieten fals nu va pune suflet în nimic din ceea ce este legat de tine, ci va avea grijă doar de el însuși și de propriile interese. Este doar o “lipitoare” egoistă, care ți-a intrat cândva sub piele, profitând de buna ta credință. Prietenul adevărat dă dovadă de empatie și niciodată nu te va dezamăgi. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu