În Monitorul Oficial nr. 510 din 31 mai 2024, a fost publicată Legea nr. 172 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, care prevede că, în cazul infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a altor substanțe, judecătorii nu vor mai putea decide amânarea aplicării pedepsei.
Amânarea aplicării unei pedepse reprezintă situația în care instanța stabilește o pedeapsă pentru o persoană care a încălcat legislația penală, dar amână aplicarea acesteia, urmând să ia o decizie definitivă privind executarea pedepsei doar după trecerea unei perioade, numită termen de supraveghere, în care inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații. Însă, de cele mai multe ori, amânarea aplicării unei pedepse se decide în cazul infracțiunilor de gravitate scăzută.
Până acum, potrivit prevederilor Codului penal, instanța putea dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă erau întrunite mai multe condiții.
Printre acestea, se numărau cazurile în care pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, era amenda sau închisoarea de cel mult doi ani, când infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepția cazurilor în care faptele nu mai sunt prevăzute de legea penală ori infracțiunile au fost amnistiate sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, când infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității și când, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța aprecia că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
În schimb, nu se putea dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este de șapte ani sau mai mare ori dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală sau judecată, ori a încercat zădărnicirea aflării adevărului sau a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului ori a participanților.
Noua lege, care a intrat în vigoare la 9 iunie 2024, stabilește și că cei prinși beți sau drogați la volan vor risca să rămână fără permis de conducere o perioadă de până la zece ani. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: freepik.com)