Într-o relație sănătoasă și echilibrată, spațiul personal este esențial pentru cuplu. Respectarea lui și modul în care îl gestionăm contează la fel de mult ca și petrecerea timpului împreună.
Spațiul personal permite fiecărui partener să se dezvolte individual și să mențină echilibrul emoțional. Resimțim atracție, admirație și apreciere față de partener atunci când ne simțim în siguranță, când ne simțim liberi și când ne sunt îndeplinite nevoile fundamentale. Desigur, fiecare are o definiție proprie a spațiului personal, însă acesta se manifestă pentru toți la fel, pe mai multe planuri – fizic, comportamental și psihic.
În opinia psihologilor, citați de eva.ro, spațiul personal poate fi definit ca expresia individualității, în care fiecare partener se simte liber să se comporte într-un anumit fel, să gândească într-un anumit mod, să se exprime liber, să își ofere timp pentru sine, fără să se teamă de consecințe, să își dea voie să se bucure de timpul petrecut cu sine.
Spațiul personal, de siguranță, se creează în momentul în care respectăm granițele, ne satisfacem reciproc nevoile și ne păstrăm sentimentul de identitate în cadrul relației.
Menținerea misterului
O relație sănătoasă, stabilă, are la bază principii de comunicare, empatie, gestionarea sănătoasă a conflictelor, bunăvoință, respect, dar la fel de importante sunt și menținerea interesului și dorinței pentru cel de lângă noi. Întotdeauna, într-o relație există trei participanți: eu, tu și noi (relația). Satisfacerea nevoilor fiecărei părți este extrem de importantă pentru a întări și a menține relația pe termen lung.
Fiecare partener are anumite nevoi individuale fundamentale, cum sunt cele de siguranță, de predictibilitate și de protecție. În același timp, sunt prezente și nevoile de explorare, aventură, conexiune, autonomie, libertate și spațiu.
În cadrul unui cuplu, nevoile individuale pot fi diferite, însă cele principale sunt similare cu nevoile de bază. Într-o relație sănătoasă, dorim stabilitate, dar și mister, avem nevoie de predictibilitate, dar și de noutate, vrem să simțim autonomie, dar și siguranță, să ne păstrăm sentimentul de identitate, dar să avem și libertate.
Indiferent de nevoile resimțite, fiecare dintre noi caută apropierea celuilalt, intimitatea și păstrarea unei dorințe autentice. Dacă cei doi parteneri mențin o doză sănătoasă de spațiu personal, atunci intimitatea și conexiunea în cadrul cuplului vor crește semnificativ.
Împreună, dar liberi
Deși pare un lucru firesc, apropierea constantă poate contribui la scăderea tensiunii sănătoase, a dorinței reale și autentice de a fi în preajma partenerului. Altfel, putem resimți stres, tensiune, nervozitate, rutină, plictiseală, obișnuință, aceste lucruri nefiind deloc sinonime cu dorința, intimitatea și atracția.
Dimpotrivă, atunci când ne vedem partenerul făcând lucruri care îi produc plăcere (pictează, citește, este angajat într-un proiect, practică un sport), ne simțim cel mai atrași de partener, întrucât se creează acea tensiune sănătoasă și acea doză de mister, care menține dorința. Observăm că omul din fața noastră este o persoană independentă, cu dorințe, visuri, hobby-uri și pasiuni proprii. Desigur, acordarea de spațiu personal trebuie să fie reciprocă.
Atunci când acordăm timp în menținerea pasiunilor proprii, nivelul de energie acordat relației va crește, revederea celor doi va fi mai dulce, bucurându-se mai mult de prezent. Astfel, sunt îndeplinite, atât nevoile de păstrare a identității, cât și de mister, de noutate și de predictibilitate. Suntem împreună, dar ne bucurăm și de timpul petrecut cu noi înșine, fără să ne simțim vinovați pentru că ne acordăm timp.
Spațiul personal ne oferă ocazia de a ne păstra individualitatea, în timp ce ne bucurăm de relație. Astfel, păstrăm relația, având o dinamică sănătoasă, în care ne centrăm echilibrat pe eu, tu și noi. Toate cele trei părți vor fi interconectate, bucurându-se una de cealaltă, aici și acum.
Maturizarea relației
Acordarea spațiului personal înseamnă maturizarea relației, întrucât vă ajută pe amândoi să evoluați. Oricât de potriviți sunteți, mereu există lucruri care nu sunt pe placul amândurora. Pentru a evita să apară resentimentele în relație, permite ca el(ea) să facă lucrurile singur(ă), astfel încât să poată evolua.
Oamenii au nevoie de oameni, însă nu întotdeauna reușești să faci față nevoilor, iar atunci apare frustrarea. Dacă partenerul îți spune că vrea să își petreacă timpul cu prietenii sau cu familia, încearcă să nu reacționezi negativ. În schimb, acceptă că fiecare om are nevoie și de alte persoane, așa cum, de fapt, ai și tu. Acest lucru nu îți va diminua valoarea, ci o va crește în ochii și sufletul lui.
Încrederea este unul dintre ingredientele cheie ale oricărei relații. Dedicarea spațiului personal partenerului îi arată că ai încredere în el, pentru că știi că nu o să facă nimic greșit. Oferindu-vă reciproc spațiu personal, veți prețui cu adevărat momentele pe care le petreci împreună. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: claudiaradu.wordpress.com)