Pictorul Bogdan Mihai Radu, selectat în prestigioasa competiție anuală a Academiei Regale de Artă din Marea Britanie

Distribuie pe:

Pictorul Bogdan Mihai Radu, stabilit la Londra, este singurul artist român selectat în prestigioasa competiție anuală a Academiei Regale de Artă din Marea Britanie, el urmând să expună tabloul “After the rain” (“După ploaie” în cadrul expoziției de vară - The Royal Academy of Arts' Summer Exhibition. Artistul speră să revină în țară, unde să își prezinte cât mai des lucrările de artă.

“Din ce știu, eu sunt singurul român de anul acesta, (...) am întrebat, dar nu ar mai fi altul. Eu mi-am dorit foarte, foarte mult. Este al șaselea an în care mă înscriu în compe-tiție și primul în care intru. Este cea mai importantă expoziție din lume și cea mai veche expoziție din lume, datează de la 1769”, a declarat, pentru Agerpres, pictorul Bogdan Mihai Radu.

Competiția este acerbă, mărturisește el. În fiecare an, peste 15.000 de participanți se înscriu în acest concurs - în jur de 30.000 de lucrări. Se anunță inițial un număr mai mare de selecționați și ulterior finaliștii, care vor ajunge pe simezele și în sălile din Burlington House. Expoziția din acest an este deschisă publicului între 18 iunie și 18 august, fiind precedată de un serviciu religios cu tradiție, pe 10 iunie, la care sunt invitați toți finaliștii. Au loc și vizionări private care culminează cu un eveniment social de mare atracție pe 12 iunie. “Ca urmare a creșterii continue a numărului de participanți, numărul de lucrări înscrise de fiecare a fost redus de la trei la două”, ne spune artistul.

Pictorul român s-a înscris cu două lucrări, fiind selecționată una dintre ele - “After the rain”, o pictură în ulei pe pânză cu dimensiunile de 50 x 45 cm.

“Despre opera mea «După ploaie», ce aș putea să zic... Îmi plac foarte mult peisajele dramatice, mă inspiră foarte mult natura în primul rând și îmi plac locurile dramatice, pustii. Spre exemplu, dacă plouă afară, eu nu prefer să stau în casă, eu prefer să mă duc în parc sau să mă duc pe malul mării, dacă plouă, unde nu e nimeni, sunt singur, e ceață, furtună, totul mă inspiră. Și îmi place pentru că surprind altfel natura, văd schimbarea asta climatică”, afirmă el.

Sibian la origine, Bogdan Mihai Radu urmează să fie prezent în septembrie la Festivalul Internațional de Artă Contemporană (SCAF) organizat de Muzeul Național Brukenthal.

Lasă un comentariu