ORIZONTAL: 1) Un elev înzestrat cu calități intelectuale deosebite – Cel didactic este format din totalitatea cadrelor din învățământ. 2) Manual elementar pentru învățarea scrisului și cititului, apărut în țările române în secolul al XVII-lea, sub denumirea de bucoavnă sau bucvar. 3) Expunere, predare a unei materii, făcută la o catedră de învățământ superior sub forma unui ciclu de lecții și prelegeri; aceeași denumire o are și un volum (carte) care reunește un ciclu de lecții și prelegeri – Expunere sistematică și organizată după un program a unei materii de studiu într-o instituție de învățământ. 4) Lucrare de cartografie care conține hărți geografice, cu explicații și date în legătură cu respectivele regiuni geografice – Eforturi incipiente pentru oricare referent! 5) Perioadă de studiu în unele forme de învățământ, cum ar fi studenția și ucenicia – Articole de papetărie folosite pentru a șterge urmele de creion lăsate pe hârtie; pot avea culori și forme geometrice diverse și pot fi atașate la capătul neascuțit al creionului. 6) Cel de la școală! (pop.) – Formații tubulare prin care curge sângele, limfa etc., în interiorul organismului, studiate la Anatomie (sg.). 7) Sufix englez folosit pentru a forma substantive care se referă la un anumit domeniu, de lucru sau studiu – Aprobare didactică! 8) Lucrare școlară de control, care constă în reproducerea în scris a unor cuvinte, texte, cifre etc. – Primele semne de caligrafie! 9) Bătrânul titular la Cursul de Genetică! – Grad în unele instituții de învățământ superior, mai mare decât asistentul și mai mic decât conferențiarul; în învățământul superior medical și tehnic îi corespunde funcția de Șef de lucrări. 10) Persoană cu pregătire specială, care se ocupă cu educația copiilor preșcolari în cămine și grădinițe (fem.).

VERTICAL: 1) O persoană plină de erudiție (fem.) – Sclipirea minții necesară la o compunere savantă. 2) O ofertă populară în Latină! – Curs de indianistică. 3) Teritoriu locuit de un popor organizat din punct de vedere administrativ și politic, delimitat convențional prin hotare, cu nume, stemă și drapel și una sau mai multe limbi oficiale – Instituție de învățământ de cultură generală, în care sunt admiși absolvenți ai școlilor generale și unde se predau cunoștințe necesare continuării studiilor în învățământul superior sau diverse specialități pentru pregătirea cadrelor medii; finalizarea studiilor se face prin examenul de bacalaureat. 4) Categorie filozofică opusă concretului; în Matematică este o parte a Algebrei, care studiază structurile algebrice, cum ar fi: grupuri, inele, corpuri, module sau spații sectoriale (masc.). 5) Primele la Teorie! – Element al direcției la o acoladă! – Încăpere spațioasă destinată activităților școlare, dotată corespunzător cu bănci, catedră, tablă de scris sau alte dotări necesare procesului didactic. 6) Elev care, din cauza lipsei de sârguință sau de pricepere, ocupă ultimul loc în clasă (fig.) – Unul din giganții care au participat la lupta olimpienilor, în mitologia elenă. 7) A cere de pomană – “Art…”, stil de design, popular între anii 1920-1930, caracterizat, în special, prin contururi scoase în evidență, forme geometrice și zigzagalate și întrebuințarea de materiale noi. 8) Specie a poeziei lirice, alcătuită din strofe cu aceeași formă și cu aceeași structură metrică, în care se exprimă elogiul, entuziasmul față de persoane, fapte eroice sau idealuri – Prima femeie studiată la Cursul de Religie – Coadă de studentă! 9) Zeul Soarelui în mitologia egipteană – Cea mai mare subdiviziune a timpului geologic – Ansamblu muzical de cântăreți, care execută împreună o compoziție muzicală, organizat și în școli. 10) Persoane cu o pregătire special într-un anumit domeniu de activitate și care predau materii de învățământ în școală (fem.).

Dicționar. ICS, IND, RET, DECO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Povestea porcului”, apărut în 1 iunie 2024: CREANGA, LEC, HOLERA, MILL, UMERI, BUDOI, RAGE, SOBE, N, CNI, PAI, RAT, H, EG, LAC, PO, IP, ODA, OLRN, LLSE, MALAI, LAHTI, IORGA, UAH, PASCAL, ORWELL, IO, B.

Lasă un răspuns