Precizări de la Budapesta - Guvernul ungar nu va permite ca țara să cadă pradă “nebuniei de război a NATO”

Distribuie pe:

După o întâlnire neoficială a miniștrilor de externe ai țărilor membre NATO, la finele săptămânii trecute la Praga, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, a afirmat că în cadrul reuniunii “au fost făcute unele declarații care arată o lipsă totală de judecată cumpătată”. În orice caz, guvernul nu va permite ca Ungaria “să fie absorbită de nebunia de război a NATO”.

Ministrul Szijjártó a declarat într-o conferință de presă că “expresul de război a ieșit din penultima gară” și este discutabil dacă mai există șansa de a-l opri. “Cred că a mai rămas o singură frână de urgență pe care să ne putem baza, și anume alegerile pentru Parlamentul European, din 9 iunie, în care cetățenii europeni, printre care și alegătorii maghiari, pot să explice clar guvernelor lor că nu vor să trăiască într-un război pe termen lung, în Europa”. Szijjártó a spus că atmosfera întâlnirii a fost “ca și cum ne-am afla în ultimele faze de pregătire pentru război”. El a precizat că au fost făcute mai multe “propuneri periculoase”, de exemplu, ca armata ucraineană să îndrepte armele americane către ținte rusești, iar experții occidentali să fie trimiși în Ucraina pentru antrenarea soldaților: “Credem că, având în vedere aceste propuneri și idei, NATO va face pași din ce în ce mai mari în direcția implicării în război, deși acum doi ani și jumătate am decis împreună că NATO nu trebuie să facă parte din război”.

Într-o conferință de presă comună susținută cu omologul său din Angola, Tete António, ministrul Szijjártó a declarat că “pregătirile pentru un război mondial sunt evidente, în tendințele politice ale Europei”, adăugând că, “văzut mai devreme ca o insulă a păcii, continentul este acum dominat de isterici ai războiului”. Oficialul ungar atrage atenția că “escaladarea războiului din Ucraina reprezintă un risc global, iar acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de vocea taberei care se situează de partea păcii”.

Ministrul de Externe cere încetarea conflictului din Ucraina și a “freneziei războiului mondial, care a cuprins Europa”.

Péter Szijjártó a declarat că Bruxelles-ul urmărește “să reprime forțele pro-pace”, făcând un ultim efort de a elimina obstacolul final în calea războiului, “prin reducerea la tăcere a Ungariei sau prin excluderea ei de la luarea deciziilor”. (sursa - abouthungary.hu)

Declarațiile ministrului Szijjártó survin în contextul în care premierul ungar, Viktor Orbán, a afirmat, la finele săptămânii trecute, în discursul adresat participanților la “Marșul pentru pace”, că maghiarii nu vor să-și verse sângele pentru Ucraina: “Vrem să dăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu vrem! Nu vom merge la război și nu vom muri pentru alții, pe tărâm străin”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu