Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, ieri, 6 iunie, în deschiderea ședinței de Guvern: “Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună. Astfel, facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România, până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, a declarat premierul. Pe scurt, un angajat plătit cu salariul minim va primi lunar 2.363 de lei net.
Creșterea salariului minim brut înseamnă că statul va încasa mai mulți bani din taxele pe muncă. Pe de altă parte, din cauză că suma scutită de taxe este de 300 de lei, vistieria publică va fi “subțiată” cu circa 300 de milioane de lei față de estimările inițiale.
Salariile minime în agricultură și construcții vor rămâne la 3.436, respectiv, 4.582 de lei.
Industria avertizează că “această creștere va pune presiuni suplimentare pe companii, mai ales în industriile cu marje mici de profit, și ar putea duce la majorări de prețuri, potrivit Economedia, citată de adevarul.ro.
Ileana Sandu