Memoria prospectivă ne amintește ce avem de făcut în viitor

Distribuie pe:

Fiecăruia dintre noi i se întâmplă uneori să intre într-o cameră, dar să uite motivul pentru care a ajuns acolo. Psihologii susțin că în astfel de cazuri am suferit o scăpare a memoriei prospective, care ne ajută să ne amintim programări, termene limită sau diverse sarcini viitoare.

Așadar, spre deosebire de memorie, care ne ajută să ne amintim întâmplări din trecut, memoria prospectivă se referă la capacitatea de a-ți reaminti să faci ceva în viitor, de exemplu să te oprești să cumperi lapte în drum spre casă, să suni pe cineva cu prilejul zilei de naștere sau să îți amintești să scoți tava din cuptor.

Sarah Raskin, neuropsiholog clinician american și profesor de psihologie și neuroștiință, citat de adevarul.ro, studiază de peste 30 de ani acest fenomen, măsurând memoria prospectivă și căutând tratamente pentru a-i ajuta pe cei care au probleme.

Intenții viitoare

Specialista precizează că memoria prospectivă este abilitatea de a-ți aminti să realizezi o intenție viitoare. Amintirile care au indicii bazate pe timp, cum ar fi, de exemplu, să faci ceva anume la o oră fixă, sunt de obicei mai greu de reținut decât cele care au indicii bazate pe evenimente, cum ar fi o alarmă.

În plus, memoria prospectivă are legătură și cu alți factori, vârsta fiind unul dintre ei. Adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații, însă tind să își piardă memoria prospectivă pe măsură ce îmbătrânesc, pe fondul schimbărilor cerebrale din cortexul prefrontal.

“Dar nu sunt numai vești proaste. De fapt, adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații, atunci când li se cere să își amintească lucruri din viața de zi cu zi. Noi numim acest fapt paradoxul memoriei retrospective a vârstei”, explică Sarah Raskin.

Rolul cortexului prefrontal

Partea din creier care are cel mai important rol în memoria prospectivă este o zonă a lobilor frontali, denumită “Zona 10 a lui Brodmann”. Această zonă este implicată în păstrarea informațiilor în minte în timp ce se desfășoară o altă sarcină simultană.

“Dar memoria prospectivă este mai complicată. Trebuie să vă formați o intenție și apoi să vă amintiți să o faceți. Acesta este rolul cortexului prefrontal, care este partea creierului responsabilă cu planificarea și organizarea”, explică specialista.

Neuropsihologul a constatat că o serie de afecțiuni medicale pot afecta memoria prospectivă, printre acestea regăsindu-se leziunile cerebrale, boala Parkinson ori scleroza multiplă, la care se adaugă consumul excesiv de alcool.

Repetiția și imaginile vizuale

Pentru a evita scăpările, experta americană recomandă câteva tehnici care ajută la îmbunătățirea funcționării memoriei prospective. Repetiția pe de rost și imaginile vizuale pot fi de mare ajutor: “Dacă aveți un ceas sau un telefon cu calendar și alarme, setarea acestor dispozitive pentru sarcinile importante pentru dumneavoastră este evident utilă. Faceți o scurtă înregistrare pe telefon sau faceți o fotografie pentru a vă reaminti unde este parcată mașina.

Există, de asemenea, aplicații specifice, concepute pentru a vă reaminti diverse sarcini. Dacă există un obiect pe care nu vreți să-l uitați, puneți-l în fața ușii, astfel încât să nu îl ratați, iar dacă folosiți un calendar, păstrați-l într-un loc pe care îl vedeți în fiecare dimineață.

Rutina ajută, de asemenea. Dacă aveți o sarcină zilnică importantă, cum ar fi temele pentru acasă sau exercițiile fizice, rezervați același timp în fiecare zi pentru aceasta.

În cazul multor oameni, un truc numit implementarea intențiilor s-a dovedit de mare ajutor. Aceștia își fixează în memorie că atunci când apare o anumită situație, ei vor executa o anumită acțiune. Însă, pentru cei mai mulți oameni este mult mai utilă punerea în practică a intenției imediat ce decid că vor să o facă”. Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu