În Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024 a fost publi-cată Legea nr. 165 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede că, o dată pe an, Poliția Rutieră va fi obligată să verifice mijloacele de semnalizare rutieră existente pe drumurile din țara noastră.
Conform actului normativ, polițiștii rutieri vor fi obligați să anunțe administratorii drumurilor publice despre ce mijloace de semnalizare rutieră sunt necesare, dar care nu au fost încă instalate. Potrivit actualei legi, Codul Rutier urmează să se modifice, schimbările vizând regulile de instalare și de întreținere stabilite pentru mijloacele de semnalizare rutieră.
Rămâne valabilă regula actuală potrivit căreia mijloacele de semnalizare rutieră, precum și alte dispozitive speciale de acest fel, se asigură, se instalează și se întrețin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al căii ferate, iar instalarea acestora se face numai cu avizul prealabil al Poliției Rutiere, însă se extinde cu obligația de verificare după instalare.
Mai exact, după instalarea mijloacelor de semnalizare rutieră și a dispozitivelor speciale de acest fel, administratorul drumului public, împreună cu Poliția Rutieră, va avea obligația să verifice că acestea sunt conform avizului obținut în prealabil.
Actul normativ mai prevede în plus că, o dată la 12 luni, Poliția Rutieră va face o verificare generală a mijloacelor de semnalizare, precum și a altor dispozitive speciale de acest fel existente sau necesare pe toate categoriile de drumuri publice.
Verificarea se va încheia cu emiterea unei note de constatare, care va ajunge la administratorul drumului public, acesta fiind obligat să remedieze deficiențele constatate și consemnate în nota de constatare în cel mult 120 de zile de la data primirii acesteia. Administratorul drumului public inspectat va avea obligația ca, în alte 30 de zile, să transmită Poliției Rutiere care a întocmit nota de constatare gradul de remediere a deficiențelor constatate.
Totodată, va intra în categoria contravențiilor, pe lângă neîndeplinirea obligațiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră sau a dispozitivelor speciale de acest fel, și instalarea necorespunzătoare a acestora ori fără avizul Poliției Rutiere. În aceste cazuri, se vor putea aplica amenzi din clasa a V-a de sancțiuni (destinate exclusiv persoanelor juridice) de până la 16.500 de lei. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: freepik.com)