Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit, miercuri, că se va pronunța în data de 4 iulie asupra dosarului în care socrii fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită, fiind condamnați în primă instanță la 3 ani, respectiv 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

„A fost apelul DNA-ului, s-a făcut fondul și urmează pronunțarea pe 4 iulie, deci urmează ca justiția să-și spună cuvântul. Noi, ca apărare, am contraargumentat tot ceea ce era corect să se spună și să se vadă lucrurile într-un context foarte clar, că sunt lucruri pe care DNA-ul le spune

într-un anumit fel și trunchiat. Dar eu am obligația, ca avocat al apărării, să prezint lucrurile într-un mod corect și civilizat, bineînțeles, lăsând justiția să-și spună punctul de vedere”, a declarat avocatul celor doi inculpați, Vasile Costea, la ieșirea din sala de judecată.

Avocatul a spus că se aștepta ca DNA să facă apel pentru că „poziția lor a fost tot timpul una nu foarte deschisă, și închisă în soluții doar dure, pe când justiția trebuie să dea și șansa unor oameni, și ca atitudine, și ca reabilitare și ca tot”.

Alături de cei doi inculpați s-a aflat și fiica lor, soția lui Cătălin Cherecheș, avocatul arătând că „este o problemă de familie pe care o duc toți și nu este una ușoară”.

Marți s-a judecat apelul declarat de Direcția Națională Anticorupție împotriva hotărârii Tribunalului Mureș, din data de 11 aprilie, prin care cei doi inculpați au fost condamnați la 3 ani, respectiv 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, fiind menținută măsura controlului judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au arătat, în data de 25 noiembrie 2023, că în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, „inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”.

Potrivit DNA, această „ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

„Ulterior, la data de 6 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior, restul urmând a fi remiși după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare. În contextul menționat mai sus, în data de 8 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis și alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său, atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul, atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, au precizat procurorii DNA la momentul respectiv, într-un comunicat de presă. (AGERPRES)

Lasă un răspuns