Traseu Reghin-Auschwitz-Birkenau parcurs pe biciclete de 14 cicliști, la 80 de ani de la deportarea evreilor

Distribuie pe:

Un grup de 14 persoane de la Asociația Sportivă a Cicliștilor de Anduranță Reghin a anunțat, marți, că va pleca pe biciclete spre Auschwitz-Birkenau din Polonia, în data de 9 iulie, pe un traseu cu o lungime de 1.500 de kilometri dus-întors, programat să dureze 9 zile, notează Agerpres.

„Suntem în gara CFR a orașului Reghin, una dintre cele șase gări din România de unde au plecat trenurile către Auschwitz-Birkenau, în anul 1944. S-au împlinit 80 de ani de atunci. Am fost sensibilizat de plăcuța care se află în gara orașului Reghin, unde spune ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment, pentru generațiile viitoare. Și aici se vorbește despre acei oameni care, în 4 iunie 1944, au plecat la Auschwitz și nu s-a mai întors. Iar după ce am văzut plăcuța asta m-am gândit că am putea face un traseu cu bicicletele în memoria celor care au plecat și nu s-au mai întors aici. Să facem un traseu până la Auschwitz-Birkenau, l-am împărțit în 4 zile cu cazări în fiecare zi și obiectivul principal ar fi ca să atragem atenția ca așa ceva să nu se mai întâmple", a declarat presei unul dintre fondatorii Asociației Sportive a Cicliștilor de Anduranță Reghin, Claudiu Giurgiu.

Pentru plecarea spre Auschwitz se antrenează 14 cicliști, cu vârste cuprinse între 21 și 69 de ani.

„Nu va fi un traseu foarte ușor, pentru că unul dintre lucrurile care ne dezavantajează este că nu sunt localități în care să fie cazări pentru toți, mergem 14 bicicliști, iar asta face ca uneori traseul să fie prelungit ca să ajungem într-o localitate unde este cazare. Așa că în prima zi vom merge 200 km până la Baia Mare, apoi ziua următoare iarăși 190, apoi 170 și cu încă ultima zi de 140 vom fi la Auschwitz, dacă totul va fi bine", a arătat Claudiu Giurgiu, care a precizat că bagajele cicliștilor vor fi transportate cu o mașină.

În data de 4 iunie 1944, din gara CFR Reghin au fost transportați cu trenul spre lagărele naziste 3.149 de evrei, aproximativ 1.400 fiind din Reghin.

Concentrarea evreilor în lagăr a început în data de 3 mai 1944, aceștia fiind ținuți în condiții inumane la fosta fabrică de cărămidă, fără hrană și apă potabilă, iar din acest motiv mulți, în special copii, s-au îmbolnăvit grav.

Lasă un comentariu