Povestea porcului

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Scriitor clasic român, autorul basmului “Povestea porcului” (Ion) - “Mistreț sau porc sălbatic; sună mult mai bine decât pur și simplu porc” (Stanislaw Jerzy; poet și aforist polonez). 2) Denumire comună pentru pesta porcină clasică - “E mai bine să fii un om nemulțumit decât un porc satisfăcut, mai bine un Socrate nemulțumit decât un imbecil mulțumit” (John Stuart; filozof britanic al epocii victoriene) 3) Părți ale corpului mai rotunjite la porcul mistreț - “Porc: animalul de care omul se apropie cel mai mult prin comportamentul lui” (George; cercetător bucureștean, autor de epigrame și pamflete). 4) A mugi - Godin (pl.). 5) “Compania Națională de Investiții” (siglă) - În tradiția populară se spune că atunci când umblă porcul cu el în gură, se strică vremea - Botul porcului. 6) Emil Godină - “Purcelul” din Delta Dunării - Cap de porc! 7) Ion Porcaru - “... porcului”, concurs de poezie organizat la Focșani de sărbătoarea populară din 20 decembrie, Ignatul - “Ontario Learning Resources for Nurising” (siglă). 8) “Linear Least Square Error” (acronim) - Aliment de bază în hrana porcului, în special cel furajer. 9) Oraș în Finlanda - “Și pe porc îl taie, dar pentru asta el nu e un martir. Și n-ar fi chiar dacă ar cere el să-l taie” (Nicolae; politician, scriitor și istoric român). 10) “Ugli As Hell” (acronim) - “Omul este jumătate porc, jumătate sfânt. Paradoxul este că, cu cât își dorește să devină mai sfânt, cu atât devine mai porc” (Blaise; matematician, fizician și filozof francez). 11) Autorul englez al romanului Ferma animalelor, din care am ales citatul: “Animalele mirate își schimbau privirea de la porc la om, de la om la porc și din nou de la porc la om; însă le era imposibil să distingă cine era unul și cine era celălalt” (George) - Inimă de pion!

VERTICAL: 1) “Îmi plac porcii. Câinii ne privesc de jos. Pisicile ne privesc de sus. Porcii ne tratează ca egali” (Winston; fost prim ministru al Marii Britanii). 2) Poporul nostru, din al cărui folclor am ales proverbul: “La beție omul este pisică, maimuță și la urmă porc” - Insulă plutitoare din Delta Dunării, pe care trăiește și porcul mistreț. 3) “.. la pomana porcului”, volum al scriitorului Teodor Mazilu - “Am învățat, cu mult timp în urmă, să nu mă lupt niciodată cu porcii. Nu faci decât să te murdărești și, în plus, porcilor chiar le place asta” (George Bernard; dramaturg irlandez). 4) Ifose - “Nu vă puneți cu porcii”, epigramă scrisă de acest poet german și ilustru om de știință (Johann Wolfgang von). 5) “Non-Resident Importer” (acronim). 6) Cap de găină! - Preparat alimentar asemănător cârnatului, făcut din carne de porc sau vită, de obicei afumată și uscată - Primele semne de ploaie! 7) “Povestea porcului”, una din epigramele acestui poet și aforist român (David) - Cea de colo. 8) “Memorial Union Building” (acronim) - Oameni și animale de mărime și putere neobișnuite. 9) Rolul asumat de porcul tiran și răufăcător “Napoleon”, personajul principal al romanului “Ferma animalelor”, de George Orwell - “Când lucra-n zootehnie,/ Suferea de insomnie,/ Dar de când e deputat/ De nesomn s-a vindecat”, epigramă a acestui scriitor român (Vasile). 10) Coeficient la jocul de șah - Neînduplecată. 11) “Poți să-i pui aripi unui porc, dar nu așa îl faci acvilă” (Bill; fost președinte al SUA) - “Marele...”, una din rasele de porci creată în Anglia pentru carne.

Dicționar: LAHTI, ELO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Voiaj scandinav”, apărut în 29 mai 2024: SCANDINAVIA, TANA, BERGEN, OSTERSUND, D, CC, LIE, A, BE, KAS, BNI, ORR, H, ARE, BO, OS, OM, O, NOAPTE, LOFOTEN, I, N, ML, SOL, JAK, DA, VIKINGI, HELSINGBORG.

Lasă un comentariu