Agențiile internaționale de presă au preluat informația (difuzată pentru prima dată de instituția media online Politico) potrivit căreia președintele SUA, Joe Biden, permite Ucrainei să lovească ținte rusești cu arme americane, în încercarea de a proteja regiunea Harkov.
Mai mulți oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat joi mai multor instituții de presă că Kievului i se va permite să folosească armele la granița regiunii Harkov, care a fost supusă unui nou atac rusesc la începutul acestei luni.
Decizia SUA, care i-a înfuriat în mod previzibil pe oficialii Kremlinului, marchează o schimbare de politică a lui Biden, care, multă vreme, a refuzat să permită Kievului să folosească armele SUA dincolo de granițele Ucrainei și vine în momentul în care Franța și alte țări europene au declarat că Ucraina va avea voie să-și folosească armele asupra țintelor militare în interiorul Rusiei.
În noul context creat, Vladimir Putin a avertizat asupra unor “consecințe grave”, subliniind puterea nucleară a țării sale, dacă aliații occidentali ai Ucrainei “își relaxează” politica.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia “nu joacă la cacealma” atunci când vorbește despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei, iar conflictul cu Occidentul ar putea escalada într-un război total.
Într-o postare pe canalul său Telegram, Medvedev a spus că acest conflict evoluează conform celui mai rău scenariu și că “nimeni nu poate exclude escaladarea lui, până la ultima etapă”.
Între timp, și Germania s-a declarat de acord ca Ucraina să folosească armele furnizate de țările occidentale pentru a se apăra.
Pe de altă parte, presa din Ucraina (newsukraine.rbc), pe baza unor declarații ale oficialilor ucraineni și occidentali citați de Reuters, LCI și Hallandsposten,) notează că, de la începutul războiului, problema loviturilor ucrainene cu arme occidentale împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei a fost un subiect tabu, însă, recent, țările NATO care au furnizat arme Ucrainei au început să își schimbe poziția.
Până în prezent, peste 10 țări NATO și-au declarat sprijinul pentru atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Ucraina are dreptul de a decide cum să folosească armele pe care le primește de la Statele Unite.
În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este nedreaptă restricționarea dreptului Ucrainei de a lovi Rusia cu arme occidentale, întrucât armata rusă nu are restricții privind loviturile pe teritoriul ucrainean.
Țări care nu se opun ca Ucraina să lovească Rusia: Marea Britanie, Franța, Suedia, Cehia, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Canada.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, al cărui mandat se va încheia în această vară, a cerut țărilor alianței să permită Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut același apel către țările UE: “Sunt sigur că unii vor invoca riscul escaladării, dar trebuie echilibrat acest risc și nevoia Ucrainei de a se apăra”. (I.S.)
Ileana Sandu