Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Stockholm, unde va participa la al treilea summit Ucraina – Europa de Nord și va semna trei acorduri de securitate bilaterale, transmit Reuters și AFP.
“Principalele noastre priorități constau în a garanta sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, proiecte comune în domeniul industriei de apărare și arme pentru luptătorii noștri, precum și eforturi la nivel mondial pentru a forța Rusia să facă pace”, a declarat Zelenski pe rețelele sociale.
La Stockholm, el se va întâlni cu prim-miniștrii suedez, danez, norvegian și islandez, și cu președintele finlandez, toți reprezentând state NATO susținătoare ferme ale Ucrainei.
Ucraina a semnat deja acorduri de securitate pe 10 ani cu Danemarca, în februarie, și cu Finlanda, în aprilie.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că la reuniunea de la Stockholm “se vor lua măsuri importante pentru a întări cooperarea între țările noastre în cadrul sprijinului nostru pentru Ucraina”.
Întâlnirea are loc la două zile după ce Suedia a promis un ajutor militar de 13,3 miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro) Ucrainei, cel mai important pachet de până acum.
De la începutul războiului, țările nordice au sprijinit Ucraina cu peste 17 miliarde de euro, a indicat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, într-un comunicat.
“Trebuie să accelerăm producția de arme”, dar și să “ajutăm (Ucraina) să producă ceea ce este necesar pentru a se apăra”, a adăugat ea.
Fiecare săptămână “ne apropie mai mult de război”, avertizează Viktor Orbán
Fiecare săptămână “ne apropie mai mult de război”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri, la postul public de radio, avertizând că, prin finanțarea atacurilor ucrainene pe teritoriul rus, Europa “ar putea aduce forțele ruse mai aproape”, relatează MTI.
Potrivit șefului guvernului ungar, fiecare săptămână aduce ceva “care indică spre o alunecare spre război”. Un astfel de eveniment a fost începutul negocierilor pentru trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina, a spus el. O evoluție chiar mai îngrijorătoare a fost că un număr tot mai mare de actori, inclusiv secretarul general al NATO, au declarat că, pe lângă autoapărare, Ucraina are dreptul de a folosi armele donate de Occident pentru a ataca Rusia, a notat Orban.
Rusia a spus clar că trupele sale vor înainta până când va fi securizată o zonă cu o lățime suficientă pentru a face imposibil ca forțele ucrainene să lovească teritoriul rus, a amintit Orbán. “Așadar, trebuie să conștientizăm că sprijinirea Ucrainei în a lovi în Rusia implică riscul de a aduce forțele ruse mai aproape de noi”, a adăugat el.
Orbán a mai spus că alunecarea spre război s-a petrecut în trei faze: “discuții, pregătire și distrugere”. “Am trecut de discuții, ceea ce analizăm acum este problema pregătirilor, ceea ce ne plasează la (distanță de) centimetri de distrugere reală”, a declarat el.
În același interviu, liderul de la Budapesta a spus că revenirea la serviciul militar obligatoriu este “o afacere internă a statelor”, nu o chestiune care să fie decisă de “o armată imperială” a Uniunii Europene la Bruxelles, pentru că “este inacceptabil ca alții să ia decizii cu privire la sângele unguresc”.
Citând “planuri europene”, el a spus că reintroducerea serviciului militar obligatoriu “nu se află pe agendă în Ungaria”.
Între timp, Ungaria a introdus cursuri de apărare în programa școlară de liceu, așa încât “facem multe lucruri care vor face Ungaria, întreaga societate, capabilă de autoapărare, fără încorporarea obligatorie”, a afirmat el.
Orbán a mai spus că liderii europeni trebuie determinați să ia decizii pro-pace, iar politicienii pro-război trebuie “alungați”, și a avertizat că tentative de a câștiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă “riscă un război mondial”.
“Să luăm înapoi inițiativa și să facem să existe o încetare a focului și negocieri, înainte să ne găsim în mijlocul unui mare război european”, a îndemnat el.
Premierul ungar a mai spus că istoria a arătat că în prima fază a fiecărui război s-a manifestat “furie împotriva susținătorilor păcii, în timp ce susținătorii războiului argumentau că nu exista nicio soluție morală în afara războiului, așa încât oricine este de partea păcii adoptă de fapt o poziție morală greșită”.
“Pe urmă a devenit clar că războiul nu era o soluție la conflicte între națiuni europene”, a adăugat Orbán, menționând că ulterior s-a produs o schimbare spre cei care erau favorabili păcii, și că “ar trebui evitați” anii de după devastările celui de Al Doilea Război Mondial.
Orban a mai spus că Marșul Păcii ce va avea loc sâmbătă, la Budapesta, este organizat pentru a atrage atenția că “Ungaria se află pe muchie de cuțit între război și pace”. Desfășurându-se înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, marșul este de asemenea o ocazie a aminti că “părinții fondatori ai UE, care au crezut că Europa nu mai poate suporta încă un război, au avut dreptate”. Deși Uniunea Europeană a fost inițial un proiect de pace, creat împotriva războiului, “acum mărșăluiește înainte, târându-ne într-unul”, a mai spus Orbán.