Angajații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, după cum stabilește Codul muncii, dar sunt anumite categorii de salariați care trebuie să se prezinte la muncă și în aceste zile.

Concret, vorbim aici despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul în care trebuie să muncească în astfel de zile, Codul Muncii stabilește compensarea acestora cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care nu acordă liberele legale salariaților, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

În data de 1 iunie sunt sărbătoriți copiii și, de câțiva ani, această zi este una liberă pentru salariați, potrivit Codului muncii, indiferent dacă ei lucrează la stat sau în mediul privat.

De zi liberă în data de 1 iunie trebuie să beneficieze toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.

Anul acesta, 1 iunie pică sâmbătă, zi în care cei mai mulți salariați din țara noastră, respectiv cei cu program obișnuit de lucru, adică de luni până vineri, sunt oricum liberi.

Următoarele libere legale sunt tot în iunie, dar mai spre sfârșitul lunii.

Anul acesta, tot în iunie sunt și Rusaliile ortodoxe, care dau dreptul la alte două libere legale.

Mai precis, în 23 și 24 iunie se sărbătoresc Rusaliile, ambele fiind stabilite de Codul muncii ca zile libere.

Totuși, așa cum se-ntâmplă și în cazul Paștelui, prima și a doua zi a Rusaliilor pică întotdeauna duminica și lunea. Asta înseamnă că din cele două zile de sărbătoare – 23 și 24 iunie – doar a doua zi de Rusalii va fi liberă pentru cei ce muncesc, în mod obișnuit, de luni până vineri.

În concluzie, din cele trei libere legale, doar una pică în timpul săptămânii obișnuite de lucru, potrivit avocatnet.ro.

Lasă un răspuns