Beica de Jos - model național în gestionarea serviciilor medicale în mediul rural

Distribuie pe:

Derulat de Primăria comunei Beica de Jos, în colaborare cu Asociația Divers din Târgu-Mureș și Fundația Bente Aid din Norvegia, proiectul “Sate Sănătoase” (finanțat în cadrul programului “Provocări în sănătatea publică la nivel European”- Mecanismul financiar SEE 2014-2021) a fost finalizat cu succes, îmbunătățind considerabil infrastructura medicală a localității și asigurând accesul la servicii de sănătate de tip preventiv pentru populația locală și pentru locuitorii din Chiheru de Jos și din satul Habic, comuna Petelea, inclusiv pentru comunitatea romă din aceste așezări.

Cabinetele medicale din Beica de Jos și Căcuciu sunt, acum, dotate cu aparate performante, consumabile, ustensile, câte o geantă de urgență și scaune rulante pentru pacienți. De noi dotări beneficiază și ambulanța din comună, iar la Căcuciu, cele trei cabinete medicale (unul de ginecologie și două pentru medicina familiei) sunt dotate cu echipamente moderne - inclusiv ecograf, electrocardiograf și Doppler vascular. Cât despre cabinetul stomatologic din cadrul dispensarului din Beica de Jos, acesta își va începe, în curând, activitatea, dotat, și acesta, cu aparatură modernă, scutindu-i pe localnici de neajunsurile și costurile deplasării la Reghin sau la Târgu Mureș.

În perioada mai - iunie va fi anunțat (on-line - Pagina de facebook/web a proiectului și a comunei Beica de Jos, cât și pe spațiile destinate informării cetățenilor) programul cabinetelor medicale (Stomatologie - Medicina de Familie, ambele la Beica de Jos), respectiv Obstetrică - Ginecologie și Medicina Familiei la Dispensarul Medical de la Căcuciu.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă schimbul de experiență între UAT Beica de Jos, Asociația Divers din Târgu Mureș și Bente Aid, organizație din Norvegia, cu o bogată experiență în dezotlarea proiectelor comunitare pe teme de sănătate. Astfel, în urma schimbului de experiență va fi dezvoltat un Ghidul de bune practici - Centru medical comunitar în mediul rural, ca urmare a întâlnirilor între reprezentanții celor trei organizații partenere din România și Norvegia.

“Comuna Beica de Jos (sate aparținătoare: Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni - n.red.) a devenit un model național pentru modul de gestionare al serviciilor medicale în mediul rural. Reabilitarea Dispensarului Medical Căcuciu, amenajarea cabinetelor medicale de stomatologie, ginecologie și medicina familiei a fost realizate prin proiectul Sate Sănătoase, finanțat din fonduri norvegiene prin Ministerul Sănătății.

O administrație de calitate se face cu viziune, voință și pentru oameni”, conchide dna Maria Moldovan, primarul comunei Beica de Jos. (sursa foto - Facebook Maria Moldovan)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu