Schimbările climatice au cauzat caniculă în exces

Distribuie pe:

Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă în diverse zone din întreaga lume în ultimele 12 luni, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Centrul climatic din cadrul Crucii Roșii Internaționale, informează AFP, preluat de Agerpres.

Pentru a stabili numărul de zile de caniculă “în exces” cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, autorii raportului, realizat în colaborare cu rețeaua științifică World Weather Attribution (WWA) și cu ONG-ul Climate Central, au contabilizat între 15 mai 2023 și 15 mai 2024 zilele în care diverse regiuni au înregistrat temperaturi mai mari cu 90% în raport cu cele observate în perioada 1991-2020.

Oamenii de știință au analizat apoi, prin intermediul unei metode validate de colegii lor, influența schimbărilor climatice asupra fiecăreia dintre acele zile excesiv de călduroase.

Ei au ajuns la concluzia că, în medie, la nivel global, 26 de astfel de zile au înregistrat o temperatură extremă care a fost de două ori mai probabilă din cauza efectului încălzirii globale, ceea ce le-a permis să le clasifice drept zile de căldură “excesivă”.

De altfel, marea majoritate a populației mondiale a avut de suferit din cauza caniculelor, întrucât 6,3 miliarde de persoane, reprezentând aproximativ 78% din populația totală, s-au confruntat cu cel puțin 31 de zile de căldură extremă pe parcursul ultimului an.

În total, 76 de valuri de căldură extremă au fost înregistrate în 90 de țări diferite, de pe toate continentele cu excepția Antarcticii, au estimat oamenii de știință.

Cele mai afectate cinci țări din lume se află în America Latină: Surinam a avut 182 de zile de căldură extremă, comparativ cu cele 24 estimate în absența schimbărilor climatice, Ecuador (180 în loc de 10), Guyana (174 în loc de 33), Salvador (163 în loc de 15) și Panama (149 în loc de 12).

“Inundațiile și uraganele țin probabil prima pagină a ziarelor, dar efectele căldurii extreme sunt la fel de mortale”, a declarat într-un comunicat Jagan Chapagain, secretarul general al Federației Internaționale a Crucii Roșii (FICR).

“Este cunoscut faptul că zeci de mii de persoane au murit din cauza căldurii extreme în ultimele 12 luni, dar bilanțul adevărat se numără probabil în sute de mii sau chiar milioane de victime”, a estimat el, întrucât caniculele “exacerbează problemele de sănătate preexistente”.

În Europa, un studiu de referință a atribuit moartea a 61.672 de persoane valurilor de caniculă din vara anului 2022.

Căldura extremă “provoacă ravagii asupra sănătății umane, infrastructurilor existențiale, economiei, agriculturii și mediului”, a declarat Aditya V. Bahadur, directorul Centrului climatic din cadrul FICR, care pledează pentru consolidarea serviciilor de urgență, o mai bună organizare a spațiilor urbane și o îmbunătățire a siguranței lucrătorilor din lumea întreagă.

(Sursa foto: www.ceccarbusinessmagazine.ro)

Lasă un comentariu