Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că urmează să aibă o discuție cu ministrul Finanțelor despre creșterea la 300 de lei a sumei deductibile aplicate la salariul minim.
Întrebat dacă Guvernul va aproba, în ședința de joi, măsura privind majorarea salariului minim la 3.700 de lei, precum și pe cea privind creșterea deductibilității de la 200 de lei la 300 de lei, prim-ministrul a răspuns: “Lăsați-mă să iau decizia împreună cu domnul ministru al Finanțelor, astfel încât tot să fie sustenabil. Este o discuție, o solicitare a IMM-urilor, am spus, din întâlnirea cu IMM-urile și cu patronatele, că iau în considerare această solicitare, ținând cont că ea va fi până pe data de 31 decembrie”.
De asemenea, întrebat dacă Guvernul va aproba măsura privind majorarea salariului minim fără cei 300 de lei scutiți de impozit, șeful Executivului a precizat: “Lăsați-mă să ajung la Guvern să vorbesc cu ministrul. Dar, îmi aduc aminte, când am luat prima oară decizia, acea propunere a venit de la PSD, de la mine și de la echipa de lucru de la partid. Cu 200 de lei m-ați criticat foarte tare, că nu acoperă, că e un dezastru, că se strică sistemul, că unii sunt dezavantajați. Acum, că nu s-au mărit, am înțeles mesajul. Cu adevărat, în momentul acesta, se câștigă vreo 240 de lei, dacă ar fi până la 300 de lei, da, trebuie să văd efortul bugetar pe care și-l poate permite… Eu sunt unul dintre susținătorii acestui lucru”.
Premierul a participat miercuri la deschiderea Conferinței internaționale despre inovarea în construcții “Solving the digital puzzle in construction” – INNOCONSTRUCT 2024, desfășurată la Universitatea Tehnică de Construcții București.
AGERPRES
Lege promulgată: Traseul deplasărilor elevilor pentru activități școlare – stabilit de autoritățile locale, cu vehicule monitorizate
Traseul deplasărilor elevilor pentru activități școlare este stabilit de autoritățile locale, potrivit unei legi promulgate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis, privind utilizarea autovehiculelor școlare destinate transportului copiilor din învățământul preuniversitar de stat.
Autovehiculele vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video și localizare GPS, în timp real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiții de siguranță a elevilor.
Potrivit actului normativ promulgat, traseul sau traseele cu locul de îmbarcare și debarcare ale deplasărilor sunt aprobate prin hotărâre a autorității deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Locurile de îmbarcare-debarcare pentru elevi aflate pe drumurile publice sunt stabilite prin hotărâre a autorității deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
Legea reglementează condițiile generale în care pot fi utilizate autovehiculele școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat în scopul deplasării la cursuri și la alte activității cultural/educative de natură să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul acestora.
Transportul elevilor cu autovehiculele școlare este gratuit, în condițiile hotărârii autorității deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale și este asigurat de unitățile administrativ-teritoriale sau unitățile de învățământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deținute cu orice alt titlu.
Autovehiculele școlare sunt inscripționate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât și pe lateral cu textul «Transport școlar», textul având culoarea neagră pe fond galben.