Asociația ACCEPT, organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgenderi), a comunicat tuturor actorilor implicați în procesul electoral un îndrumar privind interacțiunea cu aceste categorii de persoane în secțiile de votare, în ziua de 9 iunie 2024.
“În lipsa unei proceduri de recunoaștere juridică a genului care să fie accesibilă și care să respecte standardele de drepturile omului, puține persoane trans au reușit să își schimbe mențiunile privind sexul în actele de stare civilă în acord cu propria identitate și expresie de gen.
Astfel, persoanele trans pot întâmpina dificultăți în a-și exercita dreptul de vot. De asta, am transmis actorilor implicați în procesul electoral (AEP, BEC, partide politice și candidați) un îndrumar privind interacțiunea cu persoanele trans în secția de votare”, notează reprezentanții ACCEPT pe pagina lor de socializare, precizând că “potrivit studiilor, 3% din populația adultă a României se identifică drept “persoane trans”, care au dreptul să-și exercite dreptul la vot fără să le fie afectată demnitatea.
În multe cazuri – se arată în îndrumar – în ceea ce privește persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei: pot exista situații în care prenumele și mențiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ceea ce privește fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziție medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic.
“Astfel, vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viață privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor infracțiuni motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale”, se mai arată în document.
Răspunzând solicitării, Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din țară, precum și Autorității Electorale Permanente, îndrumarul redactat de către ACCEPT, ai cărei reprezentanți anunță că vor monitoriza, la alegeri, modul în care sunt respectate drepturile fundamentale ale persoanelor transgender:
“Având în vedere solicitarea Asociației Accept înregistrată la Biroul Electoral Central (BEC) cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024 și adresa Avocatului Poporului nr. 14636/23.05.2024, înregistrată la BEC cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024, vă comunicăm îndrumarul pentru interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, cu rugămintea comunicării acestuia către structurile teritoriale sau birourile electorale de circumscripție inferioare, după caz, în vederea prezentării informațiilor și recomandărilor înscrise în îndrumar, cu ocazia instruirilor președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, precum și cu ocazia instruirilor operatorilor de calculator desemnați”, arată circulara BEC. (I.S.)
Ileana Sandu