Concediul paternal se va acorda tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, potrivit unui proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, adoptat marți de deputați, cu majoritate de voturi.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Principalele măsuri adoptate se referă la acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente acestuia tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, precum și la introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaților și următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cele care au contracte de management și de administrare, încheiate conform Legii nr. 95/2006.

Măsurile adoptate se mai referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, la completarea reglementărilor actuale privind interdicția de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal și la introducerea de reglementări privind sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun prevederile directivei.

Indemnizația pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective și se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor și instituțiilor din sectorul de Apărare, Ordine și Siguranță națională, prevede un amendament. (Agerpres)

Lasă un răspuns