Cetățenii cu afecțiuni vizibile vor putea fi însoțiți în cabina de vot de persoane la alegerea lor

Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat că la alegerile din 9 iunie, cetățenii care nu pot să-și exercite dreptul de vot din cauza unei afecțiuni vizibile vor putea fi însoțiți în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menționând că este interzis ca aceștia să fie însoțiți de membrii biroului secției de votare sau de candidați.

“În interiorul cabinei de vot, cetățenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ștampila unde doresc. În cazul cetățenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecțiuni care este vizibilă, președintele secției de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoțiți de o persoană la alegerea lor. Este interzis să fie însoțite de membrii din biroul secțiilor de votare sau de vreunul din candidați”, a afirmat Greblă, la o conferință de presă.

Potrivit lui Greblă, cetățenii trebuie să rețină că, dacă întrunesc condițiile pentru a vota, trebuie să pună câte o ștampilă pe fiecare dintre cinci buletine de vot pe care le vor primi.

Greblă a precizat că buletinele de vot care vor fi introduse greșit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile și nu vor fi anulate.

“Cetățenii care greșesc la introducerea în urnele inscripționate și pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată președintelui Consiliului Județean cu cea pentru Consiliul Județean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate și puse pe capitole când vor fi deschise urnele și se vor număra voturile. Simpla greșeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripționată nu conduce la anularea votului”, a mai explicat președintele AEP.

Șeful AEP a precizat și locul în care pot să-și exercite cetățenii dreptul de vot.

“Pentru alegerile locale, cetățenii României pot să voteze doar la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului. Pot să voteze de asemenea la reședință cetățenii români care au stabilită reședința cu cel puțin 60 de zile înaintea scrutinului. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sau străinătate pot să voteze la oricare din secțiile de votare din țară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripție electorală, ori că votează în țară, ori în străinătate, tot aceeași listă de 33 de europarlamentari se votează și din această cauză nu contează unde îți exerciți dreptul de vot. La alegerile locale este cu totul altceva: aleg primarul localității. Dacă aleg primarul localității înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează de acel oraș și nu pot să mă duc la capătul celălalt al țării să-mi exercit dreptul de vot”, a explicat Greblă.

El a menționat că acestea sunt reguli care funcționează de 30 de ani în România și peste tot în lume.

Cetățenii români nu pot vota în țară, la alegerile din 9 iunie, cu pașaportul simplu turistic”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a informat că la alegerile din 9 iunie, cetățenii nu pot vota în țară cu pașaportul simplu turistic, ci doar cu cartea de identitate sau alt document echivalent.

El a precizat, într-o conferință de presă, că la alegerile din 9 iunie, cetățenii pot vota numai în baza unui document eliberat de statul român, menționând că trebuie făcută distincția între alegerile din țară și cele din străinătate.

“În țară, paleta este destul de lărguță, mă refer la cărți de identitate, cărți de identitate electronice, cărți provizorii de identitate, pașaport diplomatic, pașaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar elevii de la școlile militare pot să voteze și pe baza carnetului de serviciu”, a explicat Toni Greblă.

Potrivit acestuia, “în străinătate, cetățenii români trebuie să facă dovada că au cetățenia și reședința în străinătate și acest lucru poate fi făcut și în funcție de țara gazdă”.

Ministerul de Externe are o listă de documente pe care fiecare țară le eliberează persoanelor de altă cetățenie care temporar sau definitiv se află pe teritoriul lor.

Întrebat dacă în țară cetățenii pot vota cu pașaportul simplu, președintele AEP a spus: “Cu pașaportul simplu nu pot vota deoarece, probabil, legiuitorul a vrut să evite. Pașaportul simplu, în același timp, se află la cetățean, ca și cartea de identitate și atunci el trebuie să aleagă și este cel mai simplu ca în țară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără pașaportul simplu turistic”.

“Pot să voteze în țară cu pașaportul diplomatic sau de serviciu”, a completat Toni Greblă.

El a mai spus că Ministerul Afacerilor Interne va prelungi programul centrelor pentru eliberarea cărților de identitate pentru cetățenii cărora le expiră aceste documente, menționând că acestea vor fi deschise inclusiv în sâmbăta dinaintea zilei votului.

Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot – tipărite și distribuite pentru alegerile din 9 iunie

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din 9 iunie.

“Pentru aceste alegeri au fost tipărite și sunt distribuite în teritoriu – mai avem doar câteva județe în care buletinele pentru alegerile locale trebuie să ajungă – un număr de aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a precizat Greblă, la o conferință de presă.

Potrivit șefului AEP, aceste buletine de vot au fost tipărite la Monitorul Oficial, iar toate materialele, ștampile de vot, ștampile de control pentru secțiile de votare, autocolantele și altele, au fost realizate la Imprimeria Națională.

Întrebat dacă vor putea exista probleme în legătură cu hârtia folosită la buletinele de vot, ca ștampila să se imprime și pe altă parte a ei, Greblă a spus: “Am experimentat. Hârtia este luată toată de la Rezervele de stat, deci nu este achiziționată de pe piața liberă. Drept urmare, ea întrunește toate condițiile. Am făcut simulări. Nu prezintă niciun fel de problemă în acest sens”.

BEC a dat câteva hotărâri, inclusiv în ceea ce privește aplicarea ștampilei.

În 9 iunie, votarea se încheie la ora 22.00; în mod excepțional se poate prelungi până la ora 23.59

La alegerile din 9 iunie, votarea începe la 7.00 dimineața și se încheie la ora 22.00, a afirmat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a menționat că acest proces se va putea prelungi, în mod excepțional, până la ora 23.59, în cazul în care mai sunt votanți la rând.

Șeful AEP a prezentat, într-o conferință de presă, procedura de vot la alegeri.

El a precizat că, în ceea ce privește alegerile locale, cetățenii români vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secția de votare unde sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrativ-teritoriale/Consiliu de sector.

Potrivit președintelui AEP, alegătorul va pune ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripționată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ștampila și va putea părăsi secția de vot.

Greblă a completat că fiecare secție de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetățenilor care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare.

Aceștia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripție locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare, a precizat șeful AEP. Conform acestuia, aceste documente vor putea fi depuse chiar și în duminica alegerilor, dar până la “o oră rezonabilă”, recomandat ora 14.00.

“Votarea începe la 7.00 dimineața și se încheie la ora 22.00. Totuși, în mod excepțional, acolo unde președintele secției de votare observă că sunt cetățeni care nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în imediata apropiere a secției de votare și stau la rând, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot se va închide automat. Este vorba de ora locală, astfel încât ea diferă și va diferi în funcție de diverse țări în care cetățenii români își exercită dreptul de vot”, a explicat Toni Greblă.

El a mai arătat că, după încheierea procesului de vot, fiecare urnă va fi deschisă în prezența tuturor membrilor secției de votare.

În interiorul secției pot să mai fie prezenți și să asiste la numărarea voturilor observatorii străini și internaționali, reprezentanții acreditați ai mass-media și candidații, dacă sunt înscriși în cursa electorală din circumscripția respectivă, a transmis președintele AEP.

Urnele se deschid pe rând, după ce a fost activată de către operatorul prezent în secție tableta, care are și rol de cameră video și va fi amplasată în așa fel încât să observe întreaga operațiune de numărare și de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.

Urna specială va fi deschisă după ce vor fi deschise cele cinci urne, a mai arătat șeful AEP.

După această operațiune, fiecare proces verbal va fi fotografiat, va fi pus într-o aplicație a AEP și va apărea “aproape instantaneu” pe site-ul autorității.

“Din acel moment, nici fotografia, nici procesul verbal (…) nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre, care și ea va fi publicată în același format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greșeli”, a mai explicat președintele AEP.

“Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi ușor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic”, a punctat Toni Greblă.

Agerpres

Lasă un răspuns