Adunarea Parlamentară a NATO susține dreptul Ucrainei de a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale

Distribuie pe:

Aliații NATO ar trebui să ridice restricțiile care interzic utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei, susține Adunarea Parlamentară a NATO într-o declarație adoptată luni, 27 mai, informează presa ucraineană.

Unele dintre țările care acordă cel mai mult ajutor militar Ucrainei, și anume SUA și Germania, se opun ca Ucraina să-și folosească armele pentru a lovi teritoriul Rusiei, din cauza temerilor că acest lucru ar duce la o escaladare a războiului, în timp ce alți parteneri, cum ar fi Marea Britanie, consideră că Ucraina are acest drept.

Statele membre NATO trebuie “să sprijine Ucraina în dreptul său internațional de a se apăra, prin ridicarea unor restricții privind utilizarea armelor furnizate de aliații NATO pentru a lovi ținte legitime în Rusia”, se arată în declarație.

“Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie, cât mai repede posibil și atât timp cât este nevoie pentru a câștiga”.

Declarația a fost aprobată de majoritatea celor 281 de parlamentari din Adunarea Parlamentară a NATO și a primit sprijinul secretarului general Jens Stoltenberg, care a spus că “dreptul la autoapărare include lovirea unor ținte legitime în afara Ucrainei”.

“Ucraina se poate apăra numai dacă poate ataca liniile de aprovizionare ale Rusiei și bazele de operare ruse”, a declarat președintele Adunării Parlamentare a NATO, Michal Szczerba.

Kievul a afirmat în repetate rânduri că, din cauza restricțiilor, Ucraina nu a putut ataca forțele ruse în timp ce acestea se pregăteau să treacă granița în Oblastul Harkov, în ofensiva Rusiei care a început pe 10 mai.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat restricțiile, susținând că decizia a fost “dominată de frica de Rusia” și că Ucrainei “trebuie să i se permită să folosească echipamentele puse la dispoziție pentru a-și putea atinge obiectivele strategice”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, pe 26 mai, că Germania a trasat reguli clare care interzic Ucrainei folosirea armelor germane pe teritoriul Rusiei și că nu vede niciun motiv pentru a schimba acest lucru. (kyivindependent.com/nato-parliamentary-assembly-strikes/) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu