Dan Perjovschi - Muzeu / Múzeum / Museum

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș - Secția de Artă are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției Dan Perjovschi - Muzeu / Múzeum / Museum, care va avea loc vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, etaj 2 - sala de expoziții temporare, în prezența artistului. Perioada de vizitare: 31.05.2024 - 14.07.2024. Curator: Eliodor Moldovan.

Lipsit de orice ambiguitate, titlul ne introduce direct în tema propusă de expoziția lui Dan Perjovschi de la Târgu Mureș. Comentator acerb al tensiunilor și bulversărilor sociale, culturale, politice, Perjovschi reia și amplifică, cu această ocazie, o temă recurentă în practica sa artistică: muzeul contemporan. Conectat de peste 30 de ani la circuitul global al muzeelor importante de artă, Dan Perjovschi nu putea ignora acest prim strat al realității lui imediate pentru a-l comenta, ilustra, chestiona sau, uneori, a-l critica direct.

Având ca punct de reper cartea “Muzeologie radicală” a autoarei britanice Claire Bishop, pe care Dan Perjovschi a ilustrat-o cu desene incisive despre contextul muzeal internațional, expoziția de la Palatul Culturii se adresează și scenei muzeale românești și locale, aflate într-o nevoie evidentă de reinventare și adaptare, dar mai ales publicului larg, celor ce îndrăgesc acest microunivers menit să încapsuleze “mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane”.

“Muzeu / Múzeum / Museum” beneficiază de contribuția generoasă a mai multor muzee importante din Europa (unde artistul a avut proiecte) care au trimis publicații de artă și cataloage cu expoziții permanente sau temporare de referință și pe care le punem la dispoziție publicului în cadrul expoziției.

Totodată, vizitatorii sunt invitați să-și lase propria contribuție în termeni de nevoi, înțelegere, critică sau empatizare cu sectorul muzeal.

Este prima expoziție dintr-o serie pe care ne-o propunem, Muzeul în oglindă, care să abordeze (auto)critic staze și dinamici din circuitul muzeal.

Lasă un comentariu