Motto: ,,Presărați pe-a lor morminte ale laurilor foi / Spre a fi mai dulce somnul fericiților eroi. / Ridicați pe piramida nemuririi faima lor, / Scriți în cărțile de aur cântecul nemuritor .”                    

Într-o lume bulversată, într-o lume în care zilnic aflăm despre războaie și distrugeri, nu poți să nu îți pui întrebarea: “Oare ce ne dorim, oare de ce atât de mulți oameni nevinovați sunt trimiși să moară în asemenea conflicte?”

În acest context mi-am amintit de popasul pe care l-am făcut, cu ceva timp în urmă, în drumul spre localitatea Vesoul din Franța. Este vorba de localitatea Soultzmatt, situată pe drumul vinului din Alsacia, localitate al cărei nume vine de la izvorul de ape minerale Sulz.

Prietenii care ne însoțeau ne-au făcut invitația să vizităm Cimitirul Eroilor Români Schaefertal -Sultzmatt, localitate în care Consiliul municipal a pus în 1919 la dispoziție terenul pe care s-a aflat fostul lagăr german, în vederea construirii unei necropole pentru cei peste 2.400 de soldați români căzuți în peste 35 de localități din zonă din cauza foametei, bolilor, frigului și a altor privațiuni.

Așadar, primim invitația și pornim cu mașina pe un drum șerpuit prin pădure într-o dimineață ploioasă și friguroasă. La un moment dat, într-o poiană în care nu se auzea numai ciripitul păsărilor și foșnetul pădurii, ne-a apărut în fața ochilor o imagine impresionantă, Cimitirul Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial, cimitir construit în anul 1920 și inaugurat în 1924 de către suveranii României. În acel cimitir, într-un aliniament perfect, se află 678 de cruci de un alb imaculat, împodobite cu panglică tricoloră și inscripționate cu numele celor care au fost identificați. Sub cruci se odihnesc tot atâția eroi români, osemintele multora fiind scoase din gropi comune. Restul osemintelor își află odihna sub un monument pe care se află o cruce impresionantă, la baza căreia am găsit coroane cu flori proaspete, aduse de localnici și de comunitățile românești din Franța, Elveția și Germania. Cinste lor! Noi, cei de azi, am avea de învățat ce înseamnă pioșenie, respect și prețuire față de cei care s-au jertfit pentru neam și țară.

Cu mare bucurie, am aflat că, începând din septembrie 2023, Cimitirul Eroilor Români de la Soultzmatt a intrat în patrimoniul UNESCO, iar pentru anul 2024 se pregătesc manifestări în vederea celebrării centenaralui de la inaugurarea acestui loc, care amintește de jertfa românilor pe teritoriul Franței.

Călătorule, dacă drumurile tale te vor duce prin acele locuri, îți recomand să faci un popas în acel loc, în semn de recunoștință față de jertfa acestor oameni și, mai ales, vă îndemn să medităm la jertfa atâtor oameni în aceste vremuri tulburi. Celor care se odihnesc acolo sau în alte locuri, știute ori neștiute, le spun, prin versurile poetului, cu mult respect, cele de mai jos: “… Mărit să fie gândul ce-n luptă v-a pornit/ Și cupa suferinței ce v-a ndumnezeit…/ Mărire vouă ce-ați spulberat osânda/ Și v-ați oprit sub cruce, ca să-nsemnați izbânda…/ Cari ați tăiat prin noapte triumfului cărare/ Și ne-ați aprins pe ceruri al libertății soare…” (I.U. Soricu, “Închinare”).

Prof. Ana Pandrea

Lasă un răspuns