Orașele sunt florile civilizației, dar și radiografia umanității. În aceste zile, noi, cetățenii, suntem în situația de a ne alege primarul. Nu-i ușor să-i citim pe cei care candidează pentru această funcție importantă. Noii veniți, cei care candidează în premieră, ar putea, oare, să fie mai buni?
Personal, am fost impresionată și am apreciat felul în care candidatul pentru funcția de primar, Cosmin Pop, și-a conservat amintirile personale legate de oraș. În istoria artelor, acestui fapt i se spune “să dai semnificație lucrurilor”. Același lucru a făcut și primarul Bernády György, pentru că legea aceea din 1907, pe baza căruia s-a construit Palatul Culturii, viza toate centrele culturale ale Transilvaniei, doar Bernády György i-a dat semnificația cuvenită.
Îmi aduc aminte ce afectați erau cetățenii orașului, în urmă cu ani, când “Cocoșul de Aur” era în paragină. Avem și noi mândria noastră de locuitori ai municipiului Târgu Mureș – celelalte legate de administrație, curățenie, transport etc. sunt lucruri obișnuite, dar o clădire emblematică ca și “Cocoșul de Aur” să fie în paragină, ne afecta.
Câte amintiri a adunat Cosmin Pop legate de această clădire ca să aibă resursele sufletești, emoționale și materiale ca să ne-o restituie așa cum merită.
Și nu este singura restituită. Aici se încadrează și evenimentul de la Biserica de Lemn, prin prezentarea cufărului lui Mihai Eminescu. Cufărul lui Mihai Eminescu, un obiect cu mare valoare emoțională. Cosmin Pop a dorit să împărtășească cu noi această bucurie, ni l-a împrumutat pentru un timp, așa, într-un gest de solidaritate umană.
Clădirile, edificiile unui oraș sunt impresionante pentru că îi conturează personalitatea. Scriitorul Romulus Guga, redactorul-șef al revistei “Vatra”, a spus într-un interviu, întrebat de poetul Adrian Păunescu cum ar caracteriza orașul Târgu Mureș. A răspuns că este locul unde au petrecut timp două mari personalități: Avram Iancu și Mihai Eminescu. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Casa în care a locuit, identificată de istoricul Ioan Ranca, este proprietatea primăriei. Cei care au fost proprietari ai acestei case nu au mai avut moștenitori.
Cu tot ce are acest oraș municipiu avem nevoie de un primar care știe să muncească mult și să iubească orașul. Cosmin Pop ne-a dovedit că îl iubește, de muncit e clar că poate și știe și cum.
Nu-l cunosc personal, sunt doar opinii de alegător. Voi merge la vot și îl voi vota pe Cosmin Pop!
Viorica Herdean, istoric de artă, pensionară
P.S. Numai prin prezența la vot putem depăși așa-numita “fatalitate istorică” prin care “unii” au câștigat până acum.