ORIZONTAL: 1) Regiune culturală și istorică din Nordul Europei, locuită de popoare de sânge germanic: Suedia, Norvegia și Danemarca; în unele contexte, acestor țări li se pot adăuga Finlanda și Islanda. 2) Râu în nord-estul Norvegiei, care formează o secțiune a graniței cu Finlanda, înainte de a se vărsa în Oceanul Arctic – Al doilea oraș ca mărime al Norvegiei, după capitala Oslo, așezat pe un fiord al coastei de vest, foarte cunoscut pentru acvacultură. 3) Reședința și singurul oraș al regiunii Jämtland, situată în centrul Suediei; este gazdă obișnuită a Cupei Mondiale de Biatlon al cărei Campionat Mondial l-a organizat de trei ori. 4) Christian Cristensen – Scriitor, considerat a fi unul din cei patru mari scriitori norvegieni ai veacului al XIX-lea, cu o proză romantică, consacrată peisajului natal, cultivării fantasticului și mitului autohton (Jonas) – Intrarea în Bergen! 5) Oraș în Iutlanda de Nord, Danemarca, municipalitatea Jammerbugt, cunoscut din anul 1463 – “Bigger Net Income” (acronim) – Scriitoare americană, autoarea împreună cu Heather Kissock a volumului “Islanda” (Tamara B). 6) Cea mai populară stațiune de schi din Scandinavia, situată în Suedia; are 100 de pârtii deservite de 44 de telecabine și telescaune – Câștigător al Cupei Mondiale de Biatlon de 4 ori și medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Iarnă, acest sportiv norvegian, împreună cu fratele său Tarjei, au devenit primii frați care au cucerit medalii individuale la aceeași competiție de biatlon (Johannes Tignes) – Sportiv norvegian campion mondial cu echipa în proba de Ștafetă la Campionatul Mondial de Biatlon din anul 2011 (Alexander). 7) “Povestea… de zăpadă”, de Hans Christian Andersen (nom.) – Perioadă întunecată la nord de Cercul Polar de Nord, în care soarele nu răsare niciodată în 24 de ore consecutiv; este și perioada când poate fi observat fenomenul Aurora Boreală. 8) Arhipelag și district tradițional în Nordland, Norvegia, la nord de Cercul Polar, cu munți maiestuoși, fiorduri adânci, golfuri adăpostite și locuri și plaje neatine, o atracție turistică irezistibilă. 9) Morten Lindberg – Personificare a soarelui atestată în mitologia nordică în Edda poetică și Edda în proză, în secolul al XIII-lea, din surse tradiționale – Bancă suedeză care oferă credite fără dobândă. 10) Acordul din Danemarca! – Nume dat populațiilor germanice de războinici, navigatori și negustori din țările scandinave, care au întreprins, între secolele al VII-lea și al X-lea, numeroase expediții maritime în Europa și America de Nord. 11) Orașul din Suedia așezat la cea mai apropiată distanță de Danemarca; este un oraș pitoresc de coastă, cu numeroase clădiri vechi și o fortăreață.

VERTICAL: 1) Capitala și cel mai mare oraș al Suediei și totodată cea mai mare zonă urbană din țările nordice, situat pe coasta de est; părțile centrale ale orașului sunt formate de 14 insule, iar centrul geografic este situat pe apă. 2) Accesoriu pentru protecția capului în sporturile de iarnă – “Orașul trandafirilor”, situat în Peninsula Romsdal din Norvegia, în jurul Fannefjord și Moldfjord. 3) “Actor-Network Theory” (acronim) – Trecătoare montană – Localitate în provincia Buskerud, Norvegia. 4) Coregraf eston (Yuri) – Actriță daneză, interpreta rolului Helga din filmul “Titanic”, regizat de James Cameron (Camilla Overbye). 5) Fost oraș în sud-vestul Iutlandei din Danemarca, cel mai vechi oraș din țară, azi fuzionat cu orașul Esbjerg – Aristocrat danez din secolul al XI-lea, staler (administrator) al lui Cnut cel Mare, rege al Angliei, apoi al Danemarcei și în cele din urmă al Norvegiei (cel Mândru). 6) Dramaturg și poet norvegian, considerat părintele “realismului”; este cel mai jucat dramaturg din lume după William Shakespeare (Henrik) – Biatlonist suedez, campion mondial cu Ștafeta Suediei la Oslo în anul 2016 (Jesper). 7) “New Era University” (siglă) – Nume feminin basc – Kristian Granerud. 8) Fost oraș, astăzi cartier al orașului Bergen din Norvegia, despărțit de acesta prin Munții Ulriken și Rundemanen; putem vizita aici două rezervații naturale și muzeul căilor ferate Old Voss Line – Intrarea în Oslo și ieșirea din Copenhaga! – Cascadorie în patinaj, care implică alunecarea corpului mai degrabă decât a patinei (sau Grind). 9) “Video Game Depot” (acronim) – Cuvânt care indică modul de executare a unei bucăți muzicale cu intensitate redusă. 10) Ultimele la ghețărie! – Denumirea islandeză a serialului TV Crimele din Valhalla, un serial în genul “nordic noir” – “Keyword Golden Ratio” (acronim). 11) Scriitor danez, celebru pentru basmele sale, dintre care amintim aici Mica sirenă și Regina zăpezii (Hans Christian) – Puse ultimele în frig!

Dicționar. ORR, JAK, AL, NÄEL, TOVI, IBON, JIB, BROT.

Dezlegarea careului Ce-i iubirea?”, apărut în 22 mai 2024: SOFOCLE, DI, S, BASARAB, CHAPMAN, RR, HON, U, AA, A, A, WISE, LBI, MW, E, CHIUL, FIH, POE, RE, OLURI, IATA, RDG, LENNON, TEODOREANU.

GH. HUZA

Lasă un răspuns