La Târgu Mureș - Forum politic cu participarea unui înalt oficial ungar

Distribuie pe:

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a participat, luni seara, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, la un forum politic, alături de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Prezentăm, în continuare, cele mai importante declarații ale oficialului ungar, citate de agerpres.ro, conform traducerii oficiale.

Vom face tot ce ține de noi ca să vă puteți alătura zonei Schengen”

Péter Szijjártó a declarat că unul dintre obiectivele importante ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen și că Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru realizarea acestuia:

“Unul din obiectivele importante ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen. Este și interesul național al Ungariei și este interesul întregii națiuni (...). De-a lungul graniței româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetățenii din cele două țări, pentru că dumneavoastră nu sunteți stat membru Schengen. Odată ce ați intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetățenii noștri, iar traiul de-a lungul granițelor va primi un nou sens, comunitățile transfrontaliere vor primi un nou sens și noi posibilități, motiv pentru care noi vom face tot ce ține de noi ca să vă puneți alătura zonei Schengen”.

În privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ministrul ungar a arătat că țara sa susține acest deziderat al Chișinăului și că îi va oferi toată susținerea pentru a progresa pe calea integrării: “Susținem la maxim tendințele de aderare a Republicii Moldova. Există o colaborare strânsă între cele două țări la nivel politic, economic. Tehnic oferim toată susținerea pentru Republica Moldova în așa fel încât, cât mai repede și în pași cât mai mari, să progreseze pe calea integrării”.

Ungaria nu va susține candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO

“În ceea ce privește poziția de secretar general al NATO, există un consens în momentul de față în privința NATO, că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândește că dacă NATO trebuie întărit în partea de est și dacă de acolo vin provocările, poate și secretarul general ar trebui să fie din Est (...). În ceea ce îl privește pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria și este foarte dificil de imaginat că pe o persoană care are o astfel de opinie să o susținem, să o votăm în vârful unei instituții unde încrederea de sută la sută este esențială. Aici vorbim de o alianță de protecție (...). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”.

Ministrul Péter Szijjártó a mai spus că în istoria NATO niciodată nu a existat un secretar general din Est, motiv pentru care autoritățile din Ungaria se bucură “că există un candidat și din această regiune”.

Ursula von der Leyen, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene, nu va avea susținerea Ungariei

“Eu nu știu a cui susținere o caută Ursula von der Leyen, dar susținerea noastră o caută degeaba. Eu cred că aici merită să aducem o decizie pe baza experienței. Și dacă întrebarea este care a fost performanța Comisiei Europene în ultimii 5 ani și putem nota de la 1 la 1.000, nota este unu (...). În ultimii 5 ani, Europa a suferit în continuu, a trecut dintr-o criză la alta. Criza europeană a fost doar intensificată de Comisia Europeană și nerezolvată. Comisia Europeană are răspundere fără echivoc în transformarea în mai rău a vieții cetățenilor europeni, iar președintele Comisiei trebuie să-și asume răspunderea pentru asta împreună cu restul Comisiei. Iar după aceea să vorbim de performanță. Președintele Comisiei nu merită o nouă șansă”, a subliniat Péter Szijjártó, care este membru al formațiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban. “În urmă cu 5 ani, Uniunea Europeană era mult mai competitivă decât este acum și în urmă cu 5 ani nu era război și acum este, iar Comisia Europeană, prin ignorarea completă a contractelor de bază, și-a alocat competențe total noi, s-a transformat într-o forță de decizie politică, motiv pentru care are răspunderea completă pentru tot ce s-a întâmplat în Europa în ultimii 5 ani”, a argumentat Péter Szijjártó.

UDMR și FIDESz sunt două partide de partea păcii și ambele speră că vor fi tot mai mulți reprezentanți de partea păcii în Parlamentul European

“Putem afirma cu certitudine că, cu cât avem mai mulți parlamentari din UDMR și din FIDESz, cu atât vocea păcii va fi mai puternică la Bruxelles și la Strasbourg. UDMR și FIDESz nu sunt interesate doar de pace, ci și în colaborarea cât mai bună româno-ungară. Pe baza experienței pot să vă spun că, cu cât UDMR este mai puternic în România, cu atât este mai ușor să construim relații bune române-ungare”.

Oficialul ungar a punctat că, dacă UDMR este puternică la nivel local, atunci și comunitățile maghiare sunt mai puternice, iar aceasta este baza unei colaborări româno-maghiare foarte bune.

Apel la comunitatea maghiară să participe la alegerile locale și să voteze listele și candidații UDMR

“Am convenit cu domnul președinte Kelemen Hunor că guvernul ungar și UDMR vor avea colaborare strânsă pentru a putea construi povești de succes și, din nou, în colaborarea celor două țări, în special în colaborare economică. (...) Vom avea o colaborare foarte bună ca, în final, și România să obțină statutul de membru al spațiului Schengen, statut pe care România l-a meritat de mult timp. (...) Este și în interesul național al Ungariei, motiv pentru care, cu respect, vă rog să oferiți posibilitatea ca o strânsă colaborare română-maghiară să poată deservi interesele ambelor țări în viitor. Iar pentru această colaborare avem nevoie de UDMR bună și puternică”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a mulțumit ministrului ungar pentru susținerea oferită în ultimii ani, morală și politică: “Încrederea este cea mai importantă. Dacă avem încredere, putem construi, iar acea susținere pe care oferiți întregii țări, susținerea aderării la zona Shengen, vă mulțumim și pentru aceasta”.

Lasă un comentariu