Luni, 27 mai, s-au împlinit 149 de ani de la formarea celebrului lac Ursu din Sovata, unic, nu doar datorită proprietăților sale curative, ci și prin faptul că datele referitoare la geneza lui se cunosc cu precizie: lacul s-a format în dimineața zilei de 27 mai 1875, când o rupere de nori a dus la surparea pășunii aflate pe teritoriul lacului de azi (cunoscut cândva ca Groapa lui Pálné), și la închiderea absorbției de apă astfel formate.

Data este consemnată într-un proces verbal întocmit în octombrie 1897, document ce conține mărturia unui localnic din Sovata și a doi paznici de sare: “Cercetarea la fața locului s-a desfășurat în anii 1873-1874, iar în anul următor, adică în vara anului 1875 – îmi amintesc, era tocmai ziua Domnului – eram împreună cu răposatul Simon András, tovarășul meu de paznic de sare cu care culegeam fânul pe câmpul aflat în fundul Lacului Illyés. Înainte de amiază, la ora 11, au apărut din norii repede adunați, averse însoțite de furtuni năprasnice, cele două pâraie dinspre Munții Cseresznyés s-au umflat înfricoșător și au luat fânul adunat de noi, ducându-se sub Muntele Zoltán. După ce furtuna s-a liniștit am observat că apa nu a curs, ci în locul unde s-a adunat, s-a format un lac imens. Consider că apa niciodată nu s-a dus de acolo, dimpotrivă, s-a tot înmulțit și încet și-a căpătat forma de astăzi”. Toate aceste informații se regăsesc în procesul-verbal al comitetului de verificare a genezei lacului.

Situat la o altitudine de 502 metri, cu o suprafață de peste 40.000 mp, Lacul Ursu (cunoscut și sub numele de “Marea Moartă a Transilvaniei”) este recunoscut de către World Record Academy drept cel mai mare lac helioterm din lume și unicul de acest tip din Europa. Adâncimea lui depășește, în unele puncte, 18 metri.

“Văzut de sus, lacul seamănă cu pielea unui urs, prinsă de un vânător iscusit, în patru țăruși…” apreciază doctorului mureșean Călin Dorgo, medic specialist de balneofizioterapie și medicina culturii fizice: “Era normal ca în ținutul Europei, cu cel mai mare fond cinegetic: urși, cerbi, căprioare, capre negre și pisici sălbatice, un lac să poarte numele animalului sălbatic cel mai râvnit de vânători”, explică medicul, împătimit cercetător și avizat cunoscător al bogățiilor naturale din Transilvania, pe care o numește “un El Dorado balnear”.

Fenomenul de “heliotermie” – explică dr. Dorgo – conferă lacului unicitatea sa în lume: “Este un fenomen rar întâlnit în Europa, fenomen prin care, în timpul verii, mai ales, apa lacului se încălzește pe verticală, mai mult în profunzime decât la suprafață. Câteva pâraie cu apă dulce se scurg în lac, formând la suprafața sa un strat subțire de apă dulce care reține, ca într-o seră, căldura acumulată de la razele soarelui. Datorită diferenței de concentrație, care, în profunzime, e de trei ori mai mare decât la suprafață, temperatura apei din lac, la 1,5 metri adâncime, poate atinge 40 de grade Celsius!… Iar la câțiva metri, temperatura ajunge la aproape 60 de grade. Căldura acumulată de apa sărată concentrată din profunzime nu este risipită în exterior, încât lacul devine, în adâncuri, un adevărat… cuptor lichid. Lucru benefic pentru pacienți, căci organele din abdomen și membrele inferioare ale omului sunt aici în contact permanent cu apa caldă, în timp ce toracele și umerii se află într-un mediu mai răcoros, ușor suportabil de organism”.

“În acest lac – precizează dr. Dorgo – orice pacient, de orice vârstă, poate rămâne în apă un timp mai îndelungat decât în alte lacuri sau bazine cu apă sărată. Datorită celor 60 de grade Celsius, temperatura la care albuminele coagulează, un ou introdus în lac la adâncimea de 3-4 metri va fi scos gata fiert după 30 de minute, tocmai bun să fie mâncat! Iar dacă e nevoie și de puțină sare, e suficientă o plimbare până la stâncile de sare de pe malul lacului (…) În timpul sezonului estival, asupra turistului sau pacientului, Sovata are o influență aparte: climatul aproape subalpin, imensitatea Lacului Ursu înconjurat de păduri de conifere, aerul ozonat și pur, încălzit de razele soarelui, îți dau mereu impresia că te afli și la munte, și la mare, în același timp”.

Apa sărată și nămolul sapropelic din Lacul Ursu, cu efect intens antiinflamator și de diminuare a durerilor, constituie resurse importante pentru sănătatea noastră. Proprietățile complexe ale acestora permit tratarea și ameliorarea mai multor afecțiuni: ginecologice (sterilitate, probleme de ordin inflamator, disfuncții ovariene etc.), articulare, psoriazis ș.a. Curelor de tratament li se adaugă ședințe de gimnastică, saună, kinetoterapie, saună cu aburi, infrasaună, aromasaună și alte proceduri specifice, în cadrul bazelor de tratament din stațiune.

(Surse – lacul-ursu.ro, worldrecordacademy.org ; Călin. I. Dorgo – Transilvania, un El Dorado balnear? Ed. “ansid”, Târgu-Mureș 2003)

 Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un răspuns