Primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun din România

Distribuie pe:

Centrul de reabilitare a urșilor se construiește în Valea Timișului și se va întinde pe o suprafață de 61,18 hectare aparținând municipiului Brașov și administrat de partenerul din proiect Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., informează Ministerul Mediului într-o postare pe pagina oficială a instituției. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 100 de exemplare, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați, din cauza comportamentului deviant. Lucrările au început la finele săptămânii trecute, în prezența ministrului Mircea Fechet: “România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc între 6400 și 7200 de exemplare, puțin peste 40% din populația de urși a Europei. Prin acest proiect, în general, prin măsurile luate pentru a menține o populație viguroasă de carnivore mari, inclusiv urși, dar care protejează activitățile umane în cadrul micilor comunități agricole și de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește conservarea de urs brun”.

Obiectivul general al proiectului este menținerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populației de urs brun și a habitatului său.

Valoarea totală a bugetului alocat realizării complexului, cu toate dotările prevăzute în cadrul proiectului, este de aproximativ 10 milioane lei sumă nerambursabilă, din care aproximativ 6,5 milioane lei pentru lucrările de construcție. Sumele alocate realizării complexului sunt fonduri nerambursabile, din care 85% fonduri europene și 15% fonduri de la bugetul de stat.

Până în prezent, au fost achiziționate echipamentele care contribuie la funcționalitatea complexului: o dronă, două funiculare pentru hrănirea urșilor și o cușcă de transport. Sunt în derulare lucrările pentru branșamentul electric și construcția gardului metalic care va împrejmui terenul. Complexul va dispune de servicii medicale veterinare de specialitate, precum și de un sistem de supraveghere foto-video perimetral, precizează reprezentanții ministerului.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu